Foto: Shutterstock/Zapylaiev Kostiantyn/Kekyalyaynen

Rast akciza za osam odsto ne znači da će i proizvodi na koje se primenju da poskupe u istom procentu. Već su napravljene prve računice koliko će poskupeti gorivo, cigarete, kafa, alkoholna pića. Međutim, kako ističe Radojka Nikolić, na inflaciju će se najviše odraziti najavljeno poskupljenje struje od novembra, jer se taj trošak ugrađuje - u sve proizvode.

„Prve računice kazuju da će litar benzina biti skuplji između šest i sedam dinara, cigarete za sedam do 10 dinara po pakli, kafa za 25 dinara po kilogramu, a alkoholna pića od 1,5 dinara do dva za one sa nižim udelom alkohola do četiri dinara za one sa većim sadržajem alkohola“, kaže Radojka Nikolić.

Cilj je, dodaje – povećanje budžetskih prihoda.

„Za to postoji nekoliko razloga, a pre svega reč je o zahtevu MMF. Međunarodni monetarni fond je krajem juna završio redovnu posetu Srbiji i reviziju aranžmana koji radi periodično i tu smo dobili pohvale da sve radimo kako valja, ali je bila i opomena vlastima. Pošto su vlasti predvidele da će iz budžeta povećati penzije i zahtev prema poljoprivrednicima, povećati plate u javnom sektoru – što je trajno podizanje troškova, u MMF su rekli: U redu za rashode, ali morate da povećate prihode. Te je izračunato da će toliki rast akciza biti dovoljan da popuni tu prazninu u budžetu“, objašnjava Nikolić.

Prihodi od akciza su, podseća ona, veoma važna stavka u budžetu i ove i prošle godine iznosili su oko tri milijarde evra.

Ona dodaje da ćemo tek videti u budžetu za 2024. godinu – a sledeća misija MMF treba uskoro da dođe i tada će već insistirati da znaju osnovne postavke budžeta za narednu godinu.

„Uzimala-davala“, tako se stvari odvijaju

Radojka Nikolić ističe da se ovde stvari odvijaju po principu: uzimala-davala.

PROČITAJTE JOŠ

„Na jednoj strani stvarate privid da ste nekome povećali prihode i podigli životni sandard, a s druge strane kroz povećane cene i inflaciju ste novac oduzeli po sistemu uzimala-davala“, objašnjava sagovornica N1.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Poskupljenje gasa diže cenu centralnog grejanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare