Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ / nr

Ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež na konferenciji za novinare govore o detaljima ekonomskih mera za pomoć privredi Srbije, vrednim 5,1 milijardu evra. Na sednici Vlade Srbije usvojene su tri uredbe, kojima je definisan pravni okvir. Uredbe na snagu stupaju odmah.

 

17.07 – Mali: Fiskalni savet, osim dela programa oko 100 evra, nije imao zamerki na mere. Oko tih 100 evra ne delimo isto mišljenje. Smatramo da su svi građani jednaki. Imate mere usmerene na privredu, morate naći meru i za svakog građanina – jednu meru koja na pravi način umanjuje negativne posledice krize, a da važi za sve građane Srbije. Za to ne postoji druga mera.

17.01 – Privrednici za čije zaposlene se uplate tri minimalca, moraće da bar tri meseca po isteku ove mere zadrže te zaposlene. Privrednici će biti kontrolisani kroz sistem Poreske uprave. Ukoliko otpuste zaposlene – moraće da vrate novac državi.

16.56 – Onaj ko kaže da 100 evra svakom punoletnom građaninu nije dobra mera, taj ne poznaje Srbiju – Siniša Mali.

16.47 – Minimalac sleduje i preduzetnicima koji su samozaposleni.

16.45 – Mali: Prvi minimalci na računima zaposlenih već u prvoj nedelji maja. Kako ističe, ne postoji prepreka da proces prijave privrednika ne krene već od ponedeljka, 13. aprila. Svi privrednici inače  podnose tu prijavu do kraja meseca. 

16.41 – Čadež: Od 1.038 kompanija koje su delimično obustvile rad,  njih 30 odsto je potpuno obustvilo aktivnosti, ostali su smanjili po jednu smenu ili smanjili poslovanje. U tim firmama je ukupno zaposleno 11.928 ljudi. Broj radnika vraćenih u te kompanije, otkako su najavljene državne mere je 5.265. Čak su kompanije zaposlile 120 novih radnika. 

16.36 – Čadež: Od 9. marta do 6. aprila u blokadi je ostalo 954 privrednih subjekta- nisu uspeli da se izvuku. Ukupan iznos blokade je 688,3 miliona dinara. Najviše je blokiranih preduzetnika, a potom preduzeća

16.33 – Za preduzeća koja žele da izdaju korporativne obveznice kao način za prikupljanje kapitala – ceo postupak trajaće 17 umesto 77 dana, trošak celog postupka će firmu koštati nešto više od 10.000 evra, umesto preko 80.00 evra . Tu je reč o objavi prospekta i celom postupku koji uključuje Beogradsku berzu, Centralni registar hartija od vrednosti, Komisiju za hartije od vrednosti.  Moguće je i učešće države na ovim aukcijama ako, kako kaže Mali  – poslovni planovi preduzeća to pokažu i dokažu.

16.31 – Krediti preko Fonda za razvoj odobravaju se na 36 meseci, uz 9-12 meseci grejs perioda, sa jedan odsto kamatne stope. Krediti se daju i vraćaju u dinarima 

16.29 – U periodu od tri meseca nakon poslednje isplate, privrednik ne sme da smanjuje broj zaposlenih za koje je tražio pomoć države

16.27 – Jednostavna prijava kroz poreski PPP-PD obrazac: samo jednu stvar privrednik treba da upiše u kvadratiću broj  1.4 datum – 4. januar 2021. godine. Samim tim automatski se u sistemu Poreske uprave odlaže plaćanje poreza i doprinosa na zarade, i akontacije poreza na dobit. Automatski se time prijavljuje i za tri minimalca koje država isplačuje za njegove zaposlene. Uz to, privrednik treba da, na portalu Poreske uprave, izabere poslovnu banku preko koje želi da se taj novac uplati. Sve ostalo radi automatski država.

16.24 – Odlaže se plaćanje poreza i doprinosa na zarade i naknade svim privrednicima koji od 15. marta nisu otpustili više od 10 odsto radnika.

16.22 – Siniša Mali pozvao je privrednike da se već od ponedeljka prijavljuju za pomoć države, kako bi što pre dobili pomoć u vidu minimalca za zaposlene i povoljnih kredita

16.15 – Kako je ranije najavljeno, preduzetnici, kao i zaposleni u mikro, malim i srednjim preduzećima na svoje račune treba da dobiju  tokom maja meseca prvu od tri minimalne zarade koje im je namenila država Srbija u okviru novih mera pomoći zbog epidemije koronavirusa. Sve firme dobiće mogućnost odloženog plaćanja poreza i doprinosa, a oni koji doniraju biće oslobođeni i plaćanja PDV tokom vanrednog stanja.

Preduzećima će, uz garanciju države, biti dostupni jeftini krediti za likvidnost, a svakom punoletnom građaninu Srbije, po okončanju vanrednog stanja sleduje i 100 evra na račun.