Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je pozvao građane Srbije da "slobodno troše novac", a glavni urednik nedeljnika "NIN" Milan Ćulibrk je u "Utisku nedelje" ocenio da je razlog tog poziva procena da ćemo imati paad BDP-a u prvom kvartalu, jer je potrošnja građana smanjena. Kako je istakao, smanjena je zato što je smanjena kupovna moć i zato što se građani plaše od poskupljenja i čuvaju novac za crne dane. A ovu priču je potvrdio i jedan gledalac koji se u emisiju uključio i čije su reči jasan pokazatelj toga kako se zaista živi u Srbiji.

„Zaboravlja se da je nekad kurs evra bio 125 dinara, danas je 117. I tu su nas pokrali. Znači mi smo siromašniji, a i ja nisam nigde video da se naš dinar može promeniti u Evropi i da jača kako sad izgleda. Tako da mi se čini da se mi potkradamo i na taj način“, rekao je gledalac koji se prvi uključio u emisiju.

Kako je dodao, suočeni smo sa inflacijom koja teče i koju niko više ne pokušava da spreči.

Pročitajte još:

„Jedino ovde može da nas spase štrajk potrošača, da niko više ne dolazi u samoposlugu. Ne vidim nijedan drugi način da se ova inflacija koja se sve više zahuktava i koja sve više podseća na 1993. godinu zaustavi. To je lepo primetio gospodin Ćulibrk – kad vidite šta možete da kupite, jasno vam je kako živite“, istakao je on.

Što se tiče penzionera, čije je populacije i ovaj gledalac deo, kaže da se svakog dana oseća kao rob.

„Primim penziju i samo je prebacim na račune javnih preduzeća i ja mogu da se slikam“, zaključio je gledalac.

pad svetske ekonomije
Foto:Shutterstock

Podsetimo, govoreći o nedavnoj konferenciji za novinare gde je predsednik Srbije na kineskoj tabli pisao o prosečnoj plati, Ćulibrk je istakao da prosečna plata u Srbiji nijednog meseca 2012. godine nije bila 331 evro, već je bila najmanja u januaru te godine 345 evra, a najveća u decembru te godine 411.

„Ovo su sve zvanični podaci… Da imam (kinesku) tablu iza sebe naveo bih da je tada za tu platu iz 2012. godine, za upola manju, moglo da se kupi više nekih roba nego što sada možete da kupite za platu“, poručio je Ćulibrk u „Utisku nedelje“ na TV Nova.

BONUS VIDEO Ćulibrk u „Utisku nedelje“ Ako predsednik već poziva građane da troše novac, neka im on bude žirant za kredit

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare