Prošlo je skoro tri meseca otkad je popularni beogradski buvljak počeo sa radom na novoj adresi na Miljakovcu. Zakupci tezgi nadali su se da će im poslovanje ići isto kao što je bilo na Novom Beogradu. Međutim, prethodni period pokazao im je da meštani ovog dela grada nisu preterano zainteresovani za kupovinu u novom Otvorenom tržnom centru. Trgovci su razočarani jer im je pazar prepolovljen, a plaćaju zakup i do 50.000 dinara. Niko od starih mušterija im ne dolazi, kako zbog udaljenosti lokacije, tako i zbog parkinga koji se plaća. Zato su se, kako pričaju za Nova.rs, mnogi od njih odlučili da pređaju na onlajn prodaju robe.

Ceo Beograd je bio u šoku kada je gradonačelnik Aleksandar Šapić saopštio da se popularni novobeogradski buvljak premešta na novu lokaciju.

Bili su nezadovoljni građani, pa čak i oni koji su, da bi kupili deo za veš mašinu ili bicikl, dolazili s leve strane Dunava. A ni trgovcima nije bilo svejedno.

Ipak, želeli su da daju šansu novom i savremenijem prostoru na Miljakovcu, smatrajući da se više neće smrzavati ni kisnuti, te da će mušterije rado dolaziti u kupovinu.

Međutim, sada tvrde da su se prevarili. Prethodna tri meseca koliko je prošlo od otvaranja buvljaka na novoj adresi, pazar im je prepolovljen.

To za Nova.rs potvrđuje Snežana Tešić, trgovkinja koja je očajna zbog propasti svog posla.

Foto: Nova.rs

„Šta da vam kažem… Ne krivim nikog, verujem da je gradonačelnik želeo da nas skloni sa kiše i da nam obezbedi bolje uslove rada. Međutim, izgubila sam svoje stalne žene koje su samo kod mene kupovale zavese, prekrivače i ostali tekstil. Imam i nekih novih, naravno, ali njih je malo. Pritom, ne mogu da ih nazovem svojim mušterijama jer one čas ovamo kupuju, čas onamo. Prodaja ide loše. Tek subotom bude posla. Radnim danima je prazno. Nikad mi nije bilo gore, pa čak ni za vreme korone“, priča naša sagovornica.

Dodaje da je u ovom poslu više od dve decenije i da je došlo vreme da „promeni način prodaje“. Naglašava da su rashodi veliki, dok je zarada prepolovljena.

PROČITAJTE JOŠ:

„Mesečno izdvajam 48.000 dinara za tezge. Pritom, uzela sam i dodatni izložbeni materijal za tezgu, za koji dajem još 6.000 dinara. To je 54.000 dinara, a ja nemam prihoda ni 50.000 dinara. Ne mogu više tako da radim. Zbog toga sam se odlučila na onlajn prodaju. I ne samo ja, verujte. Većina mojih kolega će isto uraditi. Nećemo otvarati nikakve sajtove, jer i to košta. Prodavaću robu na Instagramu i Fejsbuku jer je to sada popularno. Pomoći će mi ćerka, ona zna kako funkcionišu društvene mreže“, kaže ona.

Foto: Nova.rs

Tu je i problem parkinga zbog čega, kako sumnjaju trgovci, mušterije ne dolaze u kupovinu.

Naime, Otvoreni tržni centar Miljakovac raspolaže sa 130 parking mesta koja su na raspolaganju samo mušterijama. Jedan sat im se naplaćuje 120 dinara.

Još na otvaranju, zakupci su ukazali na nemogućnost da se oni parkiraju, a posebno kada im stiže kamion s robom.

„Na starom buvljaku je bilo tri puta više parking mesta, plaćali smo zakup 50-60 evra za nas, a sada je ovde ostavljeno samo za mušterije, dok se mi snalazimo. Kako ja da se snađem kada doteram pun kamion robe koji nema gde da parkiram na nekoliko sati dok ne istovarim sve?“, iskren je trgovac Branko Miljanić.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Branko je punih 30 godina proveo na buvljaku na Novom Beogradu, prodavajući najrazličitije posuđe. Tu je „rastao i odrastao“, ali mu nije bilo žao kada je doneta odluka o njihovom preseljenju jer mu je dosadilo da kisne.

PROČITAJTE JOŠ:

„Uslovi na starom buvljaku su bili katastrofalni. Sve je bilo zapušteno, prljavo, ma užasno. Kad dođe zima, a nema svetla, ništa se ne vidi. Em rokišnjava, provejava… A i bilo je loše radno vreme. Ovde je hladno, ali makar ne kisnemo. E sad, što se tiče mušterija, situacija je takva kakva je. Videćemo još“, kaže on.

Foto: Nova.rs

Dejan Petrović je na starom sada već razrušenom buvljaku na Novom Beogradu radio od njegovog otvaranja. Selidba po njemu od samog starta nije bila najbolja opcija, dok su mnoge njegove kolege ostale bez posla.

„Ja sam rekao da ću da probam tri – četiri meseca i ako bude išlo, u redu, ako ne, ja ću morati da zatvorim. Dodatni problem mi predstavlja prevoz do nove adrese. Mnogo mi je dalje nego ranije. Tako da, daću poslu još koji mesec, pa ćemo doneti konačnu odluku, ali ne nameravam da propadam – zatvaram na vreme i tražim drugu opciju“, jasan je on.

Podsetimo, popularni buvljak na Novom Beogradu posle pune tri decenije rada, dobio je novu adresu i to na prostoru pijace „Miljakovac“.

Trgovci su se u decembru preselili i nastavili svoj posao. Naravno, nisu svi. Mnogi su rasprodali robu tokom jeseni jer su od starta odlučili da neće nastaviti sa radom na novoj lokaciji, nego su, kako su ispričali, zakupili lokale u novobeogradskim blokovima.

A ima i onih koji su, nažalost, zauvek napustili trgovinu.

BONUS VIDEO: Buvljak izmešten na Miljakovac, na novu lokaciju primedbe imaju i trgovci i kupci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare