Foto: Shutterstock

U susret grejnoj sezoni iz više gradova u Srbiji je najavljeno da će da poskupi grejanje, a u javnosti se po svemu sudeći priprema teren i za više cene električne energije. Obećano je da cene struje neće biti menjane do kraja godine, ali je pitanje šta će biti posle toga. U regionu i u većem delu Evrope poremećena je sigurnost snabdevanja električnom energijom, a takva situacija najčešće za posledicu ima više cene struje.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović više puta je ponovila da električna energija za građane do kraja ove godine neće poskupeti, ali nijednom nije rekla šta će biti posle ta četiri meseca. Istovremeno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio da se struja ovog leta trošila više nego ranije i naveo kako se nada da će Srbija moći da izdrži predstojeću zimu sa ovakvim cenama struje.

Ubrzo posle toga i ministarka je ponovila da se nada da će Elektroprivreda Srbije moći da izdrži ovu zimu i primetila da su cene struje od juna na tržištu povećane od 30 odsto do 50 odsto. Pre svega nekoliko dana, Dubravka Đedović Handanović je priznala da ćemo „ubuduće morati da razgovaramo o ceni struje“.

Dubravaka Đedović Foto:Milos Tesic/ATAImages

Da li se javno mnjenje u Srbiji na ovaj način priprema da što bezbolnije tokom zime primi vest da i struja mora da poskupi? Iza obećanje da smo do kraja godine mirni kada je u pitanju ova stavka u budžetu, vrlo lako može da se krije upozorenje da u novoj godini ipak mora više da se plaća za ovu uslugu.

Na konkretno pitanje Nova.rs iz Ministarstva energetike odgovaraju kratko da se „ne očekuje poskupljenje električne energije od Nove godine“. Međutim, na pitanje kada i za koliko bi mogla da poraste cena struje u 2025. godini samo navode da je „nastojanje da cena električne energije i dalje ostane među najnižim u Evropi“. 

Nesigurno snabdevanje u većini Evrope

Aleksandar Kovačević, konsultant za energetiku, ne želi da spekuliše da li bi i kada moglo da dođe do poskupljenja, ali upozorava da trenutno na tržištu postoji veliki rizici kada je u pitanju snabdevanje ovim energentnom, čija bi vrlo logična posledica mogla da bude upravo njegova veća cena.

“Energetski sistemi u regionu i u znatnom delu Evrope ne mogu da odgovore potrebama stanovništva i privrede i već izvesno vreme je poremećena sigurnost snabdevanja električnom energijom. Rezultat takvog stanja vrlo lako može da bude povećanje cena struje”, ističe Kovačević za Nova.rs.

Dalekovodi Foto:EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

O tome, kako navodi naš sagovornik, svedoči i najnoviji izveštaj o konkurentosti evropske industrije, gde se posebno ističe da u Evropi postoji problem sigurnosti snabdevanja električnom energijom, kao i problem pritiska na cene tog energenta.

Za Kovačevića su jedan od dokaza da postoji problem sigurnosti snabdevanja i cene na tržištu drva za ogrev.

“Cene ogrevnog drveta su 2022. godine drastično skočile, da bi se 2023. i 2024. delom vratile u normalu, ali nikada u potpunosti. To tržište uvek reaguje kada postoje veliki rizici u snabdevanju strujom, i prema sadašnjem stanju cena ogrevnog drveta može da se kaže da u nekom trenutku mora da dođe do povećanja cena struje”, ističe naš sagovornik.

Cene iz maja ove godine

Struja za domaćinstva je poskupela poslednji put prvog maja ove godine i to za osam odsto. Pre toga, za godinu dana, odnosno od septembra 2022. do novembra 2023. cena je podizana četiri puta.

Strujomer Foto:Shutterstock

Trenutna cena struje za domaćinstva u zelenoj zoni, što je potrošnja do 350 kilovat sati (kwh) mesečno, je po višoj tarifi 6,86 dinara za kWh, po nižoj 1,72 dinara i 6,03 dinara ukoliko imate jednotarifno brojilo. Za one koji su u plavnoj zoni, odnosno troše od 350 do 1600 kWh mesečno, viša tarifa je 10,34 dinara, niža 2,58 dinara i kod jednotarifnog brojila 9,05 dinara za kWh.

U trećoj najskupljoj crvenoj zoni, koja podrazumeva potrošnju preko 1600 kWh, viša tarifa je 20,68 dinara, niža 5,17, dok je cena za jednotarifno brojilo 18,10 dinara po kilovatčasu.

Poskupelo grejanje

Toplane u pojedinim gradovima Srbije, zbog rasta troškova poslovanja i cena energenata, već su povećale cene grejanja od jula ili avgusta do 30 odsto, a neke tek to planiraju da učine.

Nove cene mogu da očekuju građani Beograda jer su Beogradske elektrane tokom avgusta uputile Sekretarijatu za energetiku zahtev za odobravanje cena toplotne energije za predstojeću sezonu 2024/2025 godinu i predložile poskupljenje za oko devet odsto.

U Majdanpeku su još od prvog jula cene grejanje otišle i to za 30 odsto, jer su, kako je naveo direktor tamošnje toplane Đorđe Roškić, poskupeli energenti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare