Foto:EPA/BARBARA GINDL/Shutterstock

Pojedine turističke agencije koje nude aranžmane na egzotičnim destinacijama našle su se u problemu – država želi da ih retroaktivno oporezuje, a u pitanju su milionski iznosi. Upravo zbog toga, pojedinim agencijama u Srbiji preti zatvaranje, a Ministarstvo finansija ignoriše njihove pozive na sastanak.

Kako za portal Nova.rs kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), ovaj problem javio se u decembru prošle godine.

Prema njegovim rečima, tada je pet turističkih agencija dobilo rešenja o retroaktivnom plaćanju poreza.

Foto: Shutterstock

„Rešenja prvog stepena krenula su još početkom decembra, a u januaru i prvog i drugog stepena. Ima pet agencija koje su u problemu“, kaže Seničić za Nova.rs.

Dakle, početkom decembra je na adrese pet turističkih agencija koje u ponudi imaju egzotične destinacije stiglo pet prvostepenih poreskih rešenja, što znači da ni žalba, a ni tužba ne mogu da odlože plaćanje.

Te agencija sada moraju da plate porez od 25 odsto zbog toga što prodaju aranžmane u ofšor zonama.

PROČITAJTE JOŠ

Reč je o Zakonu oporezu na dobit pravnih lica.

„U delu tog zakona stoji na koji način treba da se plati porez ukoliko se posluje sa zemljama sa takozvanim preferencijalnim sistemom. Njih ima pedesetak i to su te ofšor zone, između ostalog Maldivi i Hong Kong“, rekao je Seničić.

Pored ove dve destinacije, postoji još 48 država s takozvanim preferencijalnim poreskim sistemom. U pitanju je veliki broj ostrva, a tu su i Monako i San Marino.

Prema Seničićevim rečima, problem je što kad turistička agencija organizuje putovanje na, primera radi Maldive, ona to radi kao posrednik, što podrazumeva pronalazak smeštaja, avio-karte i slično, a kad se transfer novca izvrši direktno u neku od ofšor zona, pa i na Maldive, Poreska uprava tvrdi da agencije treba da plate 25 odsto na ukupan promet, odnosno od ukupnog iznosa aranžmana.

Aleksandar Seničić Foto: N1
Aleksandar Seničić Foto: N1

Seničić ističe da je to „apsurd“ jer agencije u ovakvim slučajevima zarađuju do 10 odsto bruto vrednosti aranžmana.

Kako Seničić ističe za Nova.rs, YUTA je Ministarstvu finansija poslala zahtev za sastanak u dva navrata, ali nijednom nisu dobili odgovor.

YUTA zapravo želi da objasni resornom ministarstvu da se u svim aranžmanima radilo o stvarnim ljudima koji su zaista odlazuli na ove destinacije, te da nisu u pitanju fiktivna putovanja, odnosno da se ne radi o pranju novca.

Tako su turističke agencije sada primorane da plate milionske iznose, s obzirom na to da se oporezivnaje vršilo za nekoliko godina unazad.

„Polovina tih agencija sigurno neće moći da plate te iznose zbog čega će biti primorani da zatvore svoje firme“, rekao je Seničić.

Šta ako putujete samostalno?

Ako neko, s druge strane, odluči da samostalno organizuje putovanje na Maldive ili neku drugu od ofšor destinacija, on je oslobođen od plaćanja ovog poreza.

Foto: Monika Husar

„Kada putovanje organizujete preko turističke agencije iz Nemačke i uplatite novac na njihov račun, onda nema poreza, odnosno ukoliko individualno organizujete putovanje preko nekog rezervacionog sistema ili hotela na Maldivima, nemate dodatni porez“, objasnio je Seničić.

BONUS VIDEO Mokra gora oživela, poseti je 100.000 turista, ali selo nema banku, ambulantu, javni prevoz

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar