Foto:Shutterstock

Duvanska industrija u Srbiji je među retkim privrednim granama koje su za prvih pet meseci i u vreme trajanja pandemije povećale proizvodnju i izvoz, rekao je danas sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju u Privrednoj komori Srbije (PKS) Aleksandar Bogunović. 

„U prvih pet meseci 2020. godine proizvodnja duvanskih proizvoda povećana je 18,8 odsto u odnosu na isti period 2019. godine“, rekao je Bogunović.

Razlog tome je isključivo rast izvoza, jer kako navodi Bogunović, u istom periodu izvezeno 14.008 tona cigareta čija je vrednost oko 87 miliona evra, a to je za oko 22 odsto više u odnosu na isti period 2019. godine.

U tom periodu izvezeno je, kako je rekao, duvana i proizvoda od duvana u vrednosti 185 miliona evra što je 67 odsto više nego u istom periodu 2019. godine.

Istovremeno sa rastom izvoza, u Srbiji je pala potrošnja cigareta u prvih pet meseci ove godine i to, po nezvaničnim procenama za oko deset odsto. Procenjuje se da je ovaj pad prometa na domaćem tržištu posledica više faktora: ograničeno kretanje stanovništva, skraćeno radno vreme prodavnica za vreme policijskog sata, manji broj stranih turista i veća potražnja za jeftinijim cigaretama kako na legalnom tako i na ilegalnom tržištu.

Komentarišući aktuelne trendove kompanija Filip Moris potvrđuje da je u prvoj polovini godine izvezla za četvrtinu više duvanskih proizvoda nego u istom periodu prošle godine.

„Zahvaljujući povećanoj tražnji na stranim tržištima, pre svega u Japanu, fabrika u Nišu je sa 15 odsto većom proizvodnjom, u odnosu na prvu polovinu 2019. godine nastavila da obara rekorde u proizvodnji“, naveli su u toj kompaniji.

Dodali su da su takvi rezultati postignuti, bez obzira na otežane uslove rada usled pandemije i pada tražnje za legalnim proizvodima na domaćem tržištu.

U kompaniji naglašavaju da je u ovom osetljivom trenutku neophodno sačuvati stabilnost domaćeg tržišta, što se može postići samo nastavkom pametne fiskalne politike čiji je ključ dobar i predvidiv akcizni kalendar kakav smo imali u prethodne četiri godine, kao i odlučnom borbom protiv ilegalnog tržišta.

Ova borba je, kažu u Filip Morisu, u poslednjih nekoliko godina bila izuzetno aktivna i izražavaju nadu da aktuelna situacija izazvana virusom Covid 19 neće značajno poremetiti uspešan rad policije i državnih organa koji se bave suzbijanjen ovog problema.

Ilegalno tržište duvana
Foto:EPA/ALAA BADARNEH

Procenjena vrednost ilegalnog tržište duvana iznosi oko deset do 15 odsto u odnosu na legalnu prodaju, kažu u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

U NALED-u ističu da pri Vladi Srbije postoji koordinaciono telo za suzbijanje sivog tržišta robe i stručna komisija u kojoj su predstavnici inspekcije, carine, policije i drugih nadležnih službi, ali je, „sada blagi zastoj u radu do formiranja nove vlade“.

„Zaplene ilegalnog prometa duvana su još nedovoljne u odnosu na veličinu tog tržišta, pa je one trgovce koji se time bave neophodno efikasnije sankcionisati optimalnim kaznama“, rekli su u NALED-u.

Ekonomista Saša Đogović je ocenio da je „za ekonomiju zemlje dobro što se pronalaze nova tržišta za cigarete u Japanu“.

„Povećan izvoz cigareta posledica je modernizacije kapaciteta u duvanskoj industriji što će obezbediti veći devizni priliv zemlji“, rekao je Djogović.

Istakao je da je „elastičnost“ potrošnje duvana mala u odnosu na cene što obezbedjuje stabilost u potrošnji, a time i u poreskim prihodima u budžetu Srbije i broju radnih mesta.

Za prvih pet meseci 2020. godine prema podacima Ministarstva finansija po osnovu akciza na duvanske proizvode u budžet Srbije uplaćeno je 40,7 milijardi dinara.

U 2019. godini u državnu kasu je na ime akcize uplaćeno 105,9 milijardi dinara, odnosno 3,7 odsto više od planiranih sredstava.

U duvanskoj industriji, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, zaposleno je 1.244 radnika, a sa firmama koje pružaju logističku podršku oko 1.650 radnika.

Prosečna plata u ovom sektoru je u maju iznosila 117.040 dinara bez poreza i doprinosa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar