Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije kaže da će u petak u 9.00 biti održan novi sastanak sedam udruženja poljoprivrednika sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, a da će akcenat sastanka biti na problemima ratara, koji su, kako tvrdi, u bankrotu. Slankamenac za "Probudi se" na TV Nova S priča da svaki ratar koji ima ijedan kredit - ima ozbiljan problem sa razduživanjem. Dodaje da će na sastanku biti reči o budžetu za 2024. godinu za agrarnu politiku.

Slankamenac za „Probudi se“ kaže da će na sastanku akcenat biti na budžetu za 2024. godinu, posebno jer se u sporazumu sa ranijih sastanaka navodi da „treba da se nastave razgovori o budućem agrarnom budžetu i novoj agrarnoj politici“. „Ako je neko napisao da treba nova agrarna politika, znači da ova baš i nije bila dobra – što je sad više nego očigledno“.

Ispričao je da poljoprivrednici sa predstavnicima vlasti nemaju intenzivnu komunikaciju, i da čak ni na sastancima ne dobijaju potrebne informacije, već da najveći broj informacija dobiju iz medija, posebno naglasivši podatak za koji su iz medija saznali – da im neće biti ukinute akcize na dizel.

PROČITAJTE JOŠ

„Sporazum je jasan i precizan, pogotovo akcize za dizel gorivo – da se izbaci akciza na 100 litara goriva na sve površine upisane u registar poljoprivrednih gazdinstava“, navodi on.

Ipak, iz medija su saznali da će plaćati 50 dinara po litru.

Kako kaže, na sastancima se razgovaralo o tome da se uvede sistem kao u Republici Srpskoj i Hrvatskoj: da postoji cena za poljopoprivrednike na benzinskoj pumpi.

On se osvrnuo na pregovore sa predstavnicima vlasti pre nego što su poljoprivrednici započeli blokade puteva u Srbiji, navodeći da im je na prvom satsanku rečeno nam je da „akciza uopšte ne može da se ukine“.

„Pa kada se izašlo na protest, videlo se da može da se ukine“, dodao je Slankamenac.

Kleut: Ako ne isplate subvencije do 1. oktobra, na pomolu novi protesti

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut nedavno je za Nova.rs rekao da među poljoprivrednicima vlada veliko nezadovoljstvo, ali da je postignut dogovor da sačekaju 1. oktobar i vide da li će Vlada ispuniti svoje obećanje o isplati svih zaostalih subvencija.

Napominje, da će, ukoliko do toga ne dođe, poljoprivrednici biti primorani da se pobune.

On je podsetio da je posle velikog protesta poljoprivrednika ovog proleća, u Vladi Srbije postignut sporazum, na kome je između ostalog jedan od zahteva bilo i regulisanje tržišta poljoprovrednih proizvoda.

Kleut kaže da su poljoprivrednici bili izričiti u zahtevu da se otkupne cene usklade sa relevantnim berzama, pa razočarano navodi “da se ništa nije uradilo po tom pitanju”.

“Cena nafte je najskuplja u regionu, djubrivo smo plaćali 135 dinara po kilogramu, a cena naših proizvoda kao što je pšenica je pala sa 40 dinara na 20 dinara, kukuruz sa 35 na 17 i 18 dinara. Suncokret je prošle godine bio 76 dinara, sada je u otkupu 36 dinara. Mi sa takvim našim proizvođačkim cenama idemo u čistu propast, ne možemo da pokrijemo troškove proizvodnje, a kamoli da nešto zaradimo i zasnujemo novu proizvodnju”, rezignirano kaže Kleut i dodaje da su na berzi u Budimpešti, koja nam je najbliža, svi ratarski proizvodi skuplji za desetak dinara po kilogramu.

Kleut ističe i da je u celoj situaciji “najbolnije što poljoprivrednici ne mogu da žive od svog rada”.

“Više nema malih, srednjih i velikih proizvođača, kad smo svi na gubitku. To je ozbiljan problem i mislim da ozbiljna država treba da vodi računa o svojoj poljorprivredi, ako misli da ima prehrambenu sigurnost“, zaključio je on.

Vlada Srbije poljoprivrednicima isplaćuje subvencije po hektaru 18.000 dinara. Naši sagovornici kažu da im taj iznos pokriva samo naftu za obradu jednog hektara, dok sve ostalo finansiraju sami.

Državne subvencije još uvek nisu isplaćene svima, a krajnji rok za isplatu je 1.oktobar.

BONUS VIDEO Poljoprivrednici rodnu godinu završavaju sa neisplativom proizvodnjom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare