Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Na ulazu u Nišku Banju, na lokaciji „Lozni kalem“ danas su krenuli prvi pripremni radovi za izgradnju akva-parka površine 5,4 hektara i vrednosti 1,7 milijardi dinara.

Obilazeći gradilište gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je da izgradnja akva-parka nije predizborno obećanje, već je zaista realnost.

Ona je podsetila da se proteklih 30 godina govorilo o izgradnji tog objekta i da se „nekako poklapalo“ da se ti razgovori i obećanja intenziviraju upravo uoči izbora.

„Ovo nije predizborno obećanje, mašine su tu, radnici su tu, od danas počinju da postavljaju trajnu ogradu, a onda će po završetku pripremnih radova koji će trajati 100 dana krenuti sa izgradnjom zatvorenog dela koji će omogućiti da akva-park bude atraktivan 365 dana u godini“, izjavila je Sotirovski.

Kazala je da će gradnju akva-park finansirati grad Niš iz svog budžeta i da će predstavljati najveću investiciju ove i narednih godina.

Prema njenim rečima, rok za izgradnju tog objekta je tri godine, ali ne znači da neće biti završen ranije.

„Ova investicija će doprineti razvoju turizma u Nišu i Niškoj Banji, ali predstavlja i potrebu Nišlija. Uoči 2021. godine napravili smo anketu sa građanima i gotovo svaki peti zahtev naših sugrađana je da grad ima akva-park. Time smo se rukovodili kada smo pravili planove za nove investicije u gradu“, istakla je Sotirovski.

Kako je kazala Sotorivski, akva-park će doneeti Nišu ne samo nova radna mesta već i mogućnost da sutradan grad može sa tom investicijom da dogovara šta će da radi, da je izda, proda ili da radi zajedno sa privatnikom.

Predstavnici opozicionih stranaka u Nišu proteklih meseci su negodovali zbog izgradnje akva-parka i izdvajanja 1,7 milijardi dinara iz budžeta grada za tu namenu.

Prema njihovim rečima, taj novac mogao je da bude iskorišćen mnogo svrsishodnije, za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u gradu, asfaltiranje ulica i preduzimanje mera za smanjenje zagađenja vazduha.

O izgradnji akva-parka u Niškoj Banji govorio je krajem prošle godine i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je kazao da je gradonačelnicu Niša Draganu Sotirovski molio da država ne upravlja akva-parkom koji će biti izgrađen kod Niške Banje, već da se oformi javno-privatno partnerstvo, ali da ga ona nije poslušala.

Vučić je prilikom gostovanja na televiziji K1 rekao da nije srećan kada država nečim upravlja, a kao primer naveo je budući akva-park u Nišu.
„Nisam srećan i zato bežim od toga da država nečim upravlja. Ja sam molio Draganu Sotirovski – nemoj da država upravlja akva parkom. Daj nekome, uradi javno-privatno partnerstvo, daj da privatnik od toga ima koristi, da može da radi i zaradi, a ti uzmi korist. Naplati plac, naplati bilo šta. Nemoj da mi time upravljamo, za 10 godina će biti propast“, rekao je Vučić.

On je kazao da ga Sotirovski nije poslušala i možda je ona u pravu, ali da njemu ekonomska logika govori da je on u pravu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare