Danas je 1. novembar, a svi vozači vrlo dobro znaju šta to znači - vreme je za zamenu letnjih guma zimskim koje su od danas pa do 1. aprila obavezne na svim vozilima.

Ovo se preporučuje u zimskom periodu bez obzira na to da li pada sneg ili ne, jer se letnje gume na niskim temperaturama brže habaju i predstavljaju pravu opasnost ukoliko biste naišli na klizavu deonicu.

Vulkanizer Dragan Sovatić iz Beograda kaže za naš portal da vozači čekaju poslednji momenat, pa je tako od jutros u njegovoj radionici velika gužva. Savetuje da svi koji do sada nisu zamenili gume to urade danas jer kad se uzme u obzir cena zamene koja ne prelazi čak ni osnovnu saobraćajnu kaznu za nepoštovanje ovog propisa, onda, kako kaže, ne postoji opravdanje da rizikujete i svoj i tuđ život na putu.

Zakon o bezbednosti u saobraćaju, prema Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima, predviđa da od danas pa do 1. aprila pneumatici na vozilima moraju na gazećem sloju imati šare duboke najmanje četiri milimetra, a obavezni su samo kad na kolovozu ima snega, leda ili poledice. Dakle, Zakon toleriše upotrebu letnjih guma u ovom periodu, ali ako na kolovozu nema snega, leda ili poledice.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC7 nr

U teoriji, to bi značilo da vozači i u januaru mogu da imaju letnje gume ako se ispunjavaju navedeni uslovi. Ipak, praksa je malo drugačija zbog nepredvidljivosti vremenskih prilika, a za šta je najbolji primer 3. april kada je Srbija bila okovana snegom, a većina vozača gume već krenula da menja.

Agencija za bezbednost saobraćaja danas je objavila saopštenje u kome apeluje na sve učesnike u saobraćaju da iskoriste trenutne povoljne vremenske prilike i svoja vozila pripreme za vožnju u zimskim uslovima, a isto savetuje i naš sagovornik, vulkanizer Dragan, koji kaže da je juče zamenio oko stotinu guma.

„Mi Srbi smo takav narod, čekamo zadnji momenat. Od prošle nedelje su krenule gužve, ali ništa preterano. Primao sam oko desetak automobila dnevno, pošto radim sam. Međutim, od ponedeljka je nastalo takvo ludilo, pa mi se pridružio momak koji mi s vremena na vreme pomaže. Ljudi sede u automobilima i u koloni čekaju da stignu na red“, objašnjava naš sagovornik.

Foto: N1

Dodaje da je „produženo proleće“ uticalo na pojedine vozače da o zameni letnjih guma zimskim uopšte ne razmišljaju.

„Mnogi misle: šta ima još da menjam, nema ni snega, ni leda, čak ni kiše. Međutim, to je greška. Zimski pneumatici su preporučljivi i kad su kolovozi suvi, ako su temperature niže od sedam stepeni. Trenutno još nije pala temperatura ispod deset stepeni, ali svejedno. Neće zimskim gumama ništa biti na suvom kolovozu, dok letnje gume na nižim temperaturama i te kako mogu brzo da stradaju i pohabaju se. One gube svoju najvažniju karakteristiku na ovim temperaturama – dobro prianjanje“, objašnjava vulkanizer Dragan.

PROČITAJTE JOŠ:

Cene minimalno korigovane u odnosu na prošlu godinu

Gume i usluge vulkanizera ove godine se nisu značajnije menjale, već su iste kao prošle godine, kad su ove usluge poskupele u odnosu na prethodnu za 20 odsto.

„Cene usluga su povećane za 100 do 200 dinara. Više neće biti povećanja. Recimo, šesnaestica koju koriste mahom svi vozači je prošle godine bila 600 dinara, dok je ove 700 dinara s ugradnjom i balansiranjem. Inflacija je dovela do malog poskupljenja, jednostavno su i cene repromaterijala i struje otišli u nebesa“, navodi on.

Napominje da mnogi vozači sami menjaju gume ili to čine njihovi prijatelji koji to znaju da rade. A oni koji nemaju drugi izbor moraju da potraže pomoć vulkanizera.

„Cene se razlikuju od vulkanizera do vulkanizera. Nije drastična razlika, ali postoji. Recimo, zamena na istim felnama s balansiranjem može da košta od 500 do 2.000 po točku. Zamena točkova s već montiranim gumama bez balansiranja je naravno jeftinija i može se naći od 1.000 do 2.000 dinara za sva četiri točka“.

letnje gume, zimske gume, test guma
Foto: Yauhen_D/Shutterstock

Ako kojim slučajem treba da kupite sve četiri zimske gume, onda morate pripremiti i do 40.000 dinara.

Po prošlogodišnjim cenovnicima koji važe i sad, komplet zimskih pneumatika za prosečno vozilo kreće se od 25.000 do 45.000 dinara u zavisnosti od dimenzija i proizvođača.

„Sve zavisi od proizvođača, ali i od toga da li su gume nove ili polovne. Iskreno, 80 odsto mojih mušterija koristi polovne zimske gume što je po meni sasvim u redu. One mogu da traju i do pet godina“.

Kaže da ima i onih vozača koji pokušavaju da „uštede“ tako što ne postavljaju sve četiri zimske gume, nego samo dve na prednje točkove. To je, objašnjava, veoma pogrešno.

„Preporuka vozačima je da ne postavljaju zimske pneumatike samo na prednje točkove jer ukoliko se gume stave samo na prednju osovinu, lako može doći do proklizavanja automobila i zakretanja vozila u krivinama. S druge strane, ukoliko se postave samo na zadnju osovinu, može se dogoditi da tokom skretanja prednje gume izgube prianjanje i vozilo nastavi pravo. Zbog toga je veoma važno postaviti ih na sva četiri točka“, savetuje vulkanizer Dragan.

Kazne od 6.000 do 800.000 dinara

Ako se odlučite da rizikujete i ugrozite potencijalno svoj, a i tuđi život, kazne za vozače koji nemaju zimske gume kad su uslovi na putu loši iznosi od 10.000 do 20.000 dinara, dok je kazna za preduzetnike od 50.000 do 200.000, a za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara.

Foto:Shutterstock

U slučaju saobraćajne nezgode koja je uzrokovana nedostatkom zimskih pneumatika, vozač i vlasnik takvog vozila dužan je da sam plati svu materijalnu i nematerijalnu štetu.

Šta je još potrebno od zimske opreme?

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, vozač je dužan da u saobraćaju na putu poseduje zimsku opremu i koristi na propisan način, u suprotnom predviđena je novčana kazna.

Izvan naseljenih mesta, obavezno je u prtljažniku imati lance ili druga sredstva za povećanje trakcije.

Kad je sneg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove i to na onim saobraćajnicama gde je označena obavezna upotreba.

U naseljenim mestima, vozila ne moraju biti opremljena lancima. U zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila obavezna je još i lopata.

BONUS VIDEO: Sačuvajte glavu i novčanike – vreme je za zimske gume