Paulovnija Foto:Shutterstock

Za dobijanje toplotne energije u Srbiji se najviše koristi gas, čak 65 odsto, dok se drvno gorivo koristi svega 0,5 odsto. Potencijal drveta, međutim, mnogo je veći, kažu stručnjaci, a biomasa dobijena iz brzorastućeg drveća smatra se gorivom budućnosti, a to je drvo paulovnije.

U selu Markovac nalazi se jedna plantaža paulovnije, a šest godina nakon sadnje na tom mestu se već nalazi visoko drveće sa gustim krošnjama.

Ovo najbrže rastuće drvo na svetu je posadio Goran Mirčić koji je istakao da nije verovao da jedno drvo može tako brzo da izraste i postane zrelo za tako kratko vreme.

Željko Spasojević iz rasadnika paulovnija „Planto“ kaže da se ovo drvo ne koristi kao tipično drvo za ogrev, i objašnjava da je njegova obrada sasvim drugačija.

„Nije to drvo koje ćete seći i ložiti Smederevac, ne nije to za to. Međutim, drobljeno, pretvoreno u pelet i sabijeno ono ima izvanrednu vredost. Može da se koristi čak i kao komponenta koja će za stvaranje peleta sa bukvom, ali i sa drugim vrstama“, kaže Spasojević.

Paulovnija Foto:Shutterstock

Branko Stajić sa Šumarskog fakulteta objašnjava da ovako dobijena biomasa bez problema može da zameni fosilna goriva.

Računica je jasna. Prema podacima kojima raspolaže 2021. godine u Srbiji je potrošeno 115.000 tona mazuta i 45.000 tona lož ulja što je ukupno koštalo 88 miliona evra, a Stajić dodaje da to može jeftinije da se uradi.

„Kada bismo hteli da to uradimo – da koristimo biomasu iz ovih energetskih zasada brzorastućih vrsta drveća, trebalo bi nam oko 520.000 tona biomase ukupno. Kada se to preračuna, to bi koštalo 26 miliona evra. To znači da je ušteda na mazut 3-4 puta“, kaže Stajić.

Inače, prva seča paulovnije u Srbiji očekuje se sledeće godine. Preporučuje se da se drvo paulovnije seče između sedme i desete godine, kada stablo dostigne obim od 45 centimetara. Od tri isečena stabla može se dobiti oko dva kubna metra građe, piše Euronews Srbija.

****

BONUS VIDEO – Pogled ka zimi: Cene ogreva dvostruko veće

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare