Gasovod Foto:EPA/PAVLO PALAMARCHUK

Iako smo dobili garancije predsednika Srbije Aleksandra Vučića da imamo prijateljsku cenu za gas, te da su rezerve na istorijskom maksimumu, građani već strepe hoće li sedeti u hladnim prostorijama na zimu. Gas je poskupeo od 1. avgusta za devet odsto, a kolika će cena biti na zimu ne znaju ni eksperti, niti pratioci prilika na svetskoj energetskoj pozornici. Ono što je sigurno jeste da ćemo ostatak kontigenata gasa koji nam nedostaje platiti po tržišnim cenama, što znači papreno skupo.

Krajem maja predsednik Srbije Aleksandar Vučić pohvalio se javnosti kako je Srbija dobila „prijateljsku“ cenu za gas i podvukao da će ona biti niža u odnosu na druge zemlje koje koriste ruske energente.

„Dogovorili smo da ćemo potpisati ugovor na tri godine, ne na mesec dana kako su neki predviđali. Drugi važan element je da će formula (naftna) ostati ista, tako da će cena biti veoma povoljna za našu zemlju“, istakao je Vučić proletos prilikom obraćanja javnosti.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Ostanak na snazi naftne formule znači da će Srbija imati fiksnu cenu, koja se neće menjati usled tržišnih „gibanja“, nakon čega je saopšteno da je dogovorena količina od 2,2 milijarde kubnih metara gasa koje ćemo plaćati između 310 i 408 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. Sporazum je zvanično stupio na snagu 1. juna, ali ugovore količine ne pokrivaju planiranu potrošnju u Srbiji tokom grejne sezone.

Kako državni vrh predviđa, u zimskim mesecima će biti potrebno oko tri milijarde kubnih metara gasa, što znači da će razlika između ugovorene količine (2,2 milijarde) do tri milijarde, koliko bi trebalo da potrošimo na zimu, odnosno razlika od 800 miliona kubnih metara gasa biti kupljena na tržištu na kojem je cena znatno skuplja i ide i do tri ili četiri puta više od cene koju je Srbija dogovorila.

To u praksi znači da cena gasa može da ode na 1.000 ili 1.100 dolara za hiljadu kubnih metara gasa. Upravo je toliko Srbija izdvojila u proseku za potrebne količine gasa u prvom tromesečju ove godine. Bitno je istaći da bi tržišna cena u isto vreme naredne godine mogla da bude znatno veća, ili potencijalno manja u zavisnosti od sukoba u Ukrajini, ali i stavom Rusije prema EU i zemljma Zapadnog Balkana.

U poslednjem obraćanju, Vučić je naveo da se nalazimo na istorijskom maksimumu što se tiče rezervi gasa.

„Obezbeđeno je 262 miliona kubnih metara gasa u našem delu skladišta u Banatskom dvoru, a kupili smo još 200 miliona kubnih metara, koje smo uskladištili u Mađarskoj, samo za potrebe Srbije“, naveo je Vučić.

Ekonomski novinar Miša Brkić ističe za „Novu“ da potrošači i dalje ne znaju za koliko su dovoljne zalihe o kojima je govorio predsednik Vučić i dodaje da takva „polovična informacija“ ne znači ništa.

„Kada je predsednik već rekao kolike su rezerve, mogao je da kaže koliko će te rezerve da traju zimi. Da li je to istorijski maksimum za mesec dana ili dva, ili pak od 1. novembra do 1. aprila. Ta vrsta manipulacije gde se kaže kako ne treba da brinemo jer svega imamo dovoljno ne mora ništa da znači ukoliko se ne stavi u kontekst mesečne potrošnje u zimskim mesecima. Bitno je da nam se kaže da li je to dovoljno za domaćinstva ili industriju“, kaže naš sagovornik.

On dodaje da je u pitanju polovična informacija koja još uvek ne znači ništa i podvlači da bi bilo neophodno da država na transparentan način objasni građanima šta nas očekuje na zimu. Komentarišući sporazum o ceni gasa koji je dogovoren krajem maja bilateralno između predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, Brkić ističe da je za očekivati da će taj ugovor biti realizovan, odnosno da će Srbija dobiti godišnje 2,2 milijarde kubnih metara gasa po ceni od 310 do 408 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Miša Brkić Foto: N1

„Tržište gasa je volatilno, svakoga dana se menjaju cene u zavisnosti od geopolitičke sitaucije. Činjenica je da smo dobili dobru cenu, imajući u vidu kakva je bila situacija u vreme potpisivanja sporazuma i kako se cene kreću nakon tog sporazuma. Nesporno je da će građani plaćati skuplje gas, osim ukoliko država ne odluči da izvrši jedan samoubilački čin prema kojem će građanima isporučivati staru cenu, a da razliku između stare i nove prebaci na budžet“, kaže Brkić i napominje još jednom da potrošačima mora da se kaže koliko košta nova cena.

Gas već poskupeo, koliko će biti na zimu – nepoznanica

Preduzeće „Srbijagas“ saopštilo je da je od 1. avgusta cena gasa skuplja u proseku za devet odsto, što se opravdalo teškom ekonomskom i političkom situacijom u svetu koja je prouzrokovana ratom u Ukrajini.

Energetski stručnjak Miodrag Kapor kaže za „Novu“ da ne očekuje da Vlada Srbije dodatno uveća cenu gasa najviše iz političko-socijalnih razloga.

Miodrag Kapor

„Naravno, ovo se može promeniti ukoliko dođe do značajnih promena na svetskom tržištu prouzrokovanih agresijom na Ukrajinu, čestih kvarova na mreži , ali i krizom na Dalekom istoku“, navodi Kapor u izjavi za „Novu“.

Bonus video: Stručnjaci otkrivaju kakva nas zima čeka: Elektrošok za novčanike građana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare