Foto: Privatna arhiva

Predstavnici Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije završili su jutros prvu rundu pregovora sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem, kome su ispostavili zahteve. Kako je za Nova.rs rekao Predsednik udruženja proizvođača Mačvanskog okruga, Goran Vasić, rekao je za Nova.rs da se konačne odluke o daljim planovima ove grupe poljoprivrednika očekuju posle 13 sati.

„Tada ćemo saopštiti konačnu odluku, da li ćemo u proteste“, kazao je Vasić.

Oglasio se i predsednik Vučić, koji je objasnio šta je predloženo i šta bi moglo da bude ispunjeno.

„Predložio sam Vladi da razmotre danas da povećaju premije za mleko sa 15 na 19 dinara u skladu sa razgovorima sa Palamarevićem i Vasićem. Oni su tražili na 20. Mi smo rekli da možemo na 19. I tražili su ljudi da se prelevnani uvedu sa 30 na 300 dinara po kilogramu pre svega za tvrde sireve i evaporate. To uvodimo danas. Tražili su povećanje subvencija po grlu, mi ćemo povećati sa 30 na 40 hiljada dinara baš kako su tražili“, naglasio je on.

Na osnovu informacija koje je saopštio predsednik Srbije, ovim je ispunjen jedan od ukupno pet zahteva poljoprivrednika.

Ovo su zahtevi poljoprivrednika

1. Subvencije po hektaru od 300 evra

2. Da se na dizel ne obračunava akciza i PDV

3. Subvencije po kravi od 40.000 dinara

4. Da se obezbedi cena poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza, soje i drugih, kao na berzama u Budimpešti i Parizu

5. Veće premije za mleko. Uvođenje prelevmana na uvoz sireva iz EU i da se ograniče trgovačke marže na mleko i mlečne proizvode, na najviše 20 odsto.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar