Foto: Shutterstock

Znate li koji uređaj u domaćinstvu troši ubedljivo najviše električne energije? Na primer, ovaj uređaj je bojler. Ovim putem donosimo vam nekoliko trikova kako da smanjite račune za struju.

Prva stvar koju treba da imate na umu je da je najveća greška držati bojler uključen ceo dan.

Iako deluje praktično imati toplu vodu u svakom trenutku, ova praksa znači i veći račun na kraju meseca. Idealno bi bilo da bojler uključujete samo kada vam je potreban, odnosno pola sata pre nego što planirate da se istuširate, a potom ga ponovo isključite. Najveći gubici toplote i potrošnje električne energije beleže se kada je ovaj uređaj stalno uključen.

Ukoliko ipak morate da držite bojler uključen duže vreme, birajte da to bude noću jer je struja u noćnoj tarifi čak četiri puta jeftinija nego u dnevnoj.

Takođe, obratite pažnju na termostat na bojleru. Nepotrebne gubitke smanjićete ako podesite temperaturu na 60 stepeni.

Foto:Shutterstock

Razmislite i o kapacitetu bojlera. Ako postojeći ne zadovoljava potrebe vašeg domaćinstva, a finansijske prilike vam dozvoljavaju zamenu bojlera, trebalo bi da razmislite i o ovoj opciji.

Za osobe koje žive same smatra se dovoljnim bojler zapremine 30 litara, jer se za prosečno tuširanje koristi između 20 i 30 litara vode. Za dvoje ljudi u istom domu preporučuje se bojler zapremine 50 litara, dok je za višečlane porodice preporuka razmišljati o velikim bojlerima zapremine 100 litara.

Matematika je prosta. Ukoliko vam je potrebno više tople vode, bojler najmanjeg kapaciteta brzo ćete potrošiti što znači da morate da ga uključite još jednom ili dva puta. Bojler većeg kapaciteta u jednom zagrevanju zagrejaće količinu koja vam je potrebna.

Ukoliko zamena bojlera nije opcija, trebalo bi da razmislite o čišćenju kamenca na postojećem. Možda niste znali, ali redovno čišćenje doprinosi ušteti na duže staze jer se uklanjanjem kamenca koji se toloži na grejačima brže zagreva voda, a samim tim i značajno smanjuje potrošnja struje.

Pet bonus saveta za uštetu struje

Bojler je možda najveći, ali nije i jedini uređaj koji vaš račun čini većim nego što bi morao da bude. Kako da malim promenama ostvarite veliku uštedu?

Folija iza radijatora

Postavite reflektujuću foliju iza radijatora kako biste toplotu usmerili ka prostoriji.

Foto: Shutterstock

Redovno menjajte filtera u klima uređaju

Da biste sprečili rasipanje energije potrebno je da redovno menjate filtere u grejnim i rashladnim uređajima.

Redovno odmrzavajte frižider

Da bi vas frižider optimalno radio potrebno je da ga redovno odmrzavate i time sprečite da radi pod velikim opterećenjem, koje je prouzrokovano zbog velike količine leda.

Vodite računa o veličini posuda za kuvanje

Hranu spremajte u poklopljenim sudovima koji odgovaraju veličine ringle. Na taj način ćete uštedeti čak 10 odsto električne energije koju biste inače potrošili dok spremate ručak.

Foto: Shutterstock

Pređite na kvalitetne LED sijalice

Obična sijalica snage 100 W daje istu količinu svetla kao štedljiva LED sijalica snage od samo 12-15 W. To znači da zamenom sijalica možete smanjiti potrošnju električne energije za osvetljenje 7 do 8 puta. Takođe, LED sijalice značajno duže traju. Dok obične sijalice u proseku traju 1.000 sati štedljive rade i više od 10.000 sati.

Ova zamena nije veliki trošak za kućni budžet, a na duže staze doneće vam i značajnu uštedu.

U okviru zajedničkog projekta Ministarstva rudarstva i energetike i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) projekta „Bolja energija“ vas savetuju kako da uštedite energiju i na kraju meseca ostvarite manje račune.

USAID projekat „Bolja energija“ već drugu godinu za redom nastoji da svojim aktivnostima ne samo edukuje stanovništvo već i da kroz implementaciju pilot projekata uspostavi nove, održive modele finansiranja energetske efikasnosti u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare