Ekonomija Crne Gore imaće ove godine najveći rast u regionu, od 4,5 odsto. Prema ovoj prognozi, Crna Gora će iza sebe ostaviti Albaniju, Hrvatsku, Severnu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, a i Srbiju. Ovo je još jedan dokaz da priče predstavnika vlasti o najvećem privrednom rastu i nikada boljem životu u Srbiji padaju u vodu.

U pričama aktuelne vlasti o ekonomskim rezultatima naše države, nezaobilazno je pominjanje rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji zapravo predstavlja ukupnu vrednost proizvedenih dobara i usluga, što ga čini jednim od najvažnijih ekonomskih pokazatelja.

Foto: Shutterstock

On pokazuje da Srbija kaska za regionom. Tako su ispred nas Crna Gora, Kosovo*, Albanija, Hrvatska, Severna Makedonija, dok se Bosni i Hercegovini i Srbiji predviđa isti rezultat.

Čija ekonomija u regionu „stoji“ najbolje?

Prema prognozi privrednog rasta za tekuću godinu Međunarodnog monetarnog fonda, najveći rast imaće ekonomija susedne Crne Gore. Predviđa se, naime, da će do kraja godine, crnogorska privreda imati rast od 4,5 odsto.

PROČITAJTE JOŠ

Rast od 3,8 odsto MMF predviđa za Kosovo*. Potom, sledeća na listi je Albanija, kojoj se predviđa privredni rast od 3,6 odsto. Što se tiče Hrvatske, MMF procenjuje da će njihova privreda zabeležiti rast od 2,7 odsto. Nešto slabiji rast, od 2,5 odsto očekuje se u Severnoj Makedoniji.

Na ovoj listi mesto dele Srbija i Bosna i Hercegovina. U obe države, MMF predviđa da će privredni rast u ovoj godini porasti dva odsto.

Kakve su prognoze u ostalim državama?

Na globalnom nivou, privredni rast iznosiće tri odsto. Što se tiče Sjedinjenih država, njima se predviđa rast od 2,1 odsto. Rast kineske privrede prema ovoj prognozi isnosiće pet odsto. U Evropi se pojedinim državama predviđa veoma slab rast. U pitanju su Ujedinjeno kraljevstvo (0,5 odsto) i Austrija (0,1).

Takođe, postoje i države za koje se predviđa pad privredne aktivnosti. Što se tiče Evrope, to su Finska, Litvanija, Mađarska, Luksemburg, Nemačka i Estonija.

BONUS VIDEO Biljana Stepanović o (zbunjujućim) igrama brojki i ekonomiji u novčaniku i na TV

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar