TKRIVAMO Avio kompanija Željka Mitrovića posle velikog skandala promenila ime: Gazda Pinka sakrio vlasništvo iza svog saradnika
Foto: Andreas Haas / imago stock&people / Profimedia; Antonio Ahel/ATAImages

Kompanija “Er Pink”, kojoj su početkom godine prizemljeni avioni, a dozvole oduzete, nedavno je promenila ime u “Imperialjet”, otkriva Nova.rs. U isto vreme došlo je do promena i u vlasničkoj strukturi, u kojoj formalno više nema Željka Mitrovića i Pink media grupe. Međutim, među vlasnicima je sada jedan od direktora u najmanje četiri Mitrovićeva preduzeća, a na spisku je i jedna nemačka firma.

“Er Pink” dospeo je u žižu javnosti kada je, u februaru ove godine, “Radar” objavio da su avioni ove kompanije prizemljeni, a rad obustavljen. Kako je pisao taj nedeljnik, zbog sumnji da ozbiljno krše pravila EU o vazdušnom saobraćaju nadležna Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja pokrenula je istragu, odnosno reviziju dozvola, a sve se završilo tako što je kompanija Željka Mitrovića bila prinuđena da vrati dozvole.

Sve ovo dovelo je Er Pink u tešku finansijsku situaciju, jer su vlasnici (Mitrović, Er Pink i Aleksandar Ilić) ranije podigli devet kredita ukupne vrednosti od 36 miliona evra, a bili su prinuđeni da isplate još 10 miliona evra.

Kako bi kompaniju povratili, budući da joj je ozbiljno poljuljan kredibilitet, a nije imala ni dozvole za letenje u EU, promenili su joj naziv u “Imperialjet.

Uporedo sa tim, dolazi i do promena i u vlasničkoj strukturi, pa su sa spiska izbrisani Željko Mitrović koji je imao udeo od 48,02 odsto i njegova Pink medija grupa sa 1,98 odsto vlasništva.

Ko stoji iza nemačke firme

Udeo Aleksandra Ilića smanjen je na 32 odsto, a u junu mesecu među vlasnike u APR-u se upisuju dve firme: “ImperialJet Europe GmbH” iz Nemačke (po kojoj je očito dobila naziv) i Icron investments limited sa udelom od 58 odsto.

Sudeći po evidenciji stvarnih vlasnika na APR-u, iza nemačke firme koja je formalno vlasnik 10 odsto pomenute avio kompanije stoji biznismen Abed El-Jaouni sa nemačkim pasošem. O njemu se mogu pronaći podaci da je osnivač preduzeća “ImperialJet S.a.l.” u Libanu za pružanje privanih čarter usluga komercijalne avijacije i zemaljskog rukovanja, te da je osnovao “Imperial Holding S.a.l” i “Aviation plus holding S.a.l”. Takođe, navodi se i da je tužio Liban i zatražio 200 miliona dolara na ime kompenzacije za nezakonitu eksproprijaciju libanske privatne kompanije za avione.

Direktor u firmama Željka Mitrovića

Ipak, najveći udeo od 58 odsto ima kiparska firma.

U evidenciji stvarnih vlasnika piše da iza kompanije stoji Ilić sa 32 odsto, pomenuti Abed El Jaouni sa udelom od 36,99 posto i Vladimir Petković koji je vlasnik 27 odsto nekadašnjeg Er Pinka.

Željko Mitrović Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Petković je i te kako povezan sa Mitrovićem. Nalazi se na pozicijama direktora u najmanje četiri Mitrovićeve firme. Tu funkciju obavlja u firmi “Apollon media”, zatim u “MGUM technology” i “Media prime time”, kao i “S Choise Food”.

Sedište u Enjubu u Bloku 45

Osim naziva, vlasnika, “Imperialjet” je promenio i sedište. Na sajtu Agencije za privredne registre piše, da su prostorije te avio kompanije prebačene iz Japanske ulice na Novom Beogradu u Blok 45 u istoj opštini.

TC Enjub Foto:Google maps

Reč je zapravo o starom tržnom centru Enjub, koji je u vlasništvu istoimene firme, a koji izgledom podseća na Kineski tržni centar u Bloku 70, koga verovatno čeka rušenje.

I Nikola Petrović menjao naziv avio kompanije

U isto vreme kad i Mitroviću, prizemljeni su i avioni firme “Star Fly Wings” u vlasništvu Nikole Petrovića, kuma Aleksandra Vučića. I on je, pre Mitrovića, odlučio da promeni naziv kompanije i sada se ona zove “Soft White”, što u prevodu znači “mekano belo”.

To se desilo samo dvadesetak dana nakon što su joj oduzete dozvole za javni avio prevoz.

BONUS VIDEO Šta se krije iza odluke da Er Pink naglo „sleti“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare