bašta kafić
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U Beogradu je danas na snagu stupila odluka da muzika ne sme da se emituje u baštama lokala radnim danima posle 22 časa, a petkom i subotom posle 23 časa. Pojedina ugostiteljska udruženja kritikovala su ovu odluku ocenjujući je "bacanje prašine u oči građanima" i ignorisanje postojeće zakonske regulative, a aktivirali su i pravni tim. 

Esnaf ugostitelja Srbije ističe za Nova.rs da je odluka beogradskih vlasti da se ograniči puštanje muzike u baštama lokalima u Beogradu, sa izuzećem pojedinih lokacija, doneta naprečac, bez prethodnog akustičnog sondiranja i zoniranja grada.

Ovo udruženje ugostitelja ističe da je ovo još jedna od odluka vlasti donetih u dnevno-političke svrhe, a na štetu ugostitelja kao, kako navode, najugroženije privredne grane u zemlji ne samo zbog epidemioloških mera, već i zbog nikada dobro regulisanog statusa i načina poslovanja tog sektora usled nedostatka komunikacije i mogućnosti ugostitelja da skupa sa predstavnicima vlasti definišu ono što je najbolje.

„Ovom, preko noći donetom ‘odlukom’ u maniru Kriznog štaba, a po osnovu koji iziskuje manju hitnost, baca se prašina u oči građanima kako gradska vlast tobože misli na njih, a u stvarnosti se najverovatnije pripremaju najnovije mere za ograničenje rada ugostiteljskih objekata zbog povećanja broja pozitivno testiranih i obolelih od koronavirusa“, naveo je Ensaf ugostitelja Srbije i dodao:

„S tim da ni ovaj put Grad Beograd i država, za sada, ne pokazuju nameru da sistematski, u skladu sa zakonom, sagledaju štete koje tim merama nanose ugostiteljstvu i povezanim delatnostima. Naše udruženje drži da je ovo još jedna u nizu polu-mera, donetih da trenutno zapuši ili zataška veći problem nečim što taj isti problem ne može da reši, a po ko zna koji put na štetu ugostiteljskog sektora.“

Ensaf ugostitelja izražava i sumnju što je ova odluka donosi pred kraj letnje sezone, tokom koje su sve bašte, klubovi i splavovi radili bez ograničenja, uključujući i puštanje muzike. Dodatno su istakli da su veoma paušalno definisane zone u kojima može da se pušta muzika u baštama lokala, a u kojima ne.

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

„Da li je, na primer, Beograd na vodi stambena zona? Da. A da li je i zona priobalja – takođe jeste. Pa sad, da li će objekti u toj zoni u svojim baštama moći da i dalje puštaju muziku – to ne znamo, ali znamo da, prema ovoj odluci jedan Milošev konak, restoran koji se nalazi daleko od svakog stambenog objekta, ili recimo Ski staza na Košutnjaku, ili neki restoran u stambenoj privatnoj kući vlasnika na Ibarskoj magistrali, ili noćni objekti na Kalemegdanu, koji nikome ne smetaju kada je buka u pitanju, to neće moći… Osim ako i oni ne budu klasifikovani kao specijalna turistička zona ili priobalje“, pita se Esnaf ugostitelja.

Oni se još pitaju i da li je svaka muzika buka.

„Ako je akustična, kako ‘odluka’ kaže, ali samo u Skadarliji onda nije. U postojećem zakonu o buci je jasno definisano šta je buka iz lokala, a šta je buka proizvedena bilo kakvim uređajem bez obzira da li je u pitanju akustični uređaj ili ne. Da li su donosioci ‘odluka’ uopšte upoznati sa postojećim zakonom ili je u pitanju preskakanje i zaobilaženje istog radi jeftinih političkih poena kod građanstva“, rekli su nam u ovom udruženju.

Ovo udruženje ugostitelja navelo je da je ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović još u junu ove godine najavila nacrt novog zakona o zaštiti od buke, čemu je trebalo da prethodi predstavljanje zakona i javna rasprava.

Ugostitelji su podsetili da već postoji zakon kojim se reguliše pitanje buke koji se već primenjuje i da su merači buke postavljeni u Cetinjskoj i na drugim lokacijama u Beogradu, te su ovakav istup predstavnika gradske vlasti ocenili kao diskreditaciju i ignorisanje postojeće zakonske regulative.

Udruženje smatra da je ovom odlukom, donetom pre novog zakona čiji bi ona podzakonski akt bila, bez klasifikacije šta je to buka po jačini zvuka, bez da ulaze u vrstu i izvor muzike, bez merenja i zoniranja, a ignorišući postojeći zakon i podzakonska akta, naneta velika materijalna šteta ugostiteljima.

„Sama ‘odluka’ je čin izraza moći pojedinaca, koji se pozivajući se na položaj, stavljaju iznad propisa i zakona po kojima bi ovakva ‘odluka’, uz obavezno konsultovanje i pregovore sa predstavnicima građana, kao i ugostiteljske i ekološke struke bila doneta“, rekli su za Nova.rs u Esnafu ugostitelja.

Ovo udruženje je povodom ove odluke već aktivirao pravni tim, a o konkretnim radnjama će blagovremeno izveštavati javnost.

„Mišljenja smo da već postoji dovoljno osnova za sumnju da će ta ‘odluka’ da bude diskriminatorna među samim ugostiteljima i ponavljamo da je jedini način da se svaki problem reši ispravno međusobna saradnja i koordinacija ugostitelja, u ovom slučaju predstavnika ugostitelja grada Beograda i lokalne samouprave“, izjavili su ugostitelji za Nova.rs.

Predsednik Udruženja noćnih barova i klubova, Miša Relić, ocenio je ranije za Nova.rs da odluka Skupštine grada Beograda o emitovanju muzike neće mnogo uticati na klubove, već da će za njih biti problem najavljena izmena Zakon o buci.

Relić je rekao da će za noćne klubove veliki problem biti najavljene izmene Zakona o buci, za koje je rekao da su sumanute, nerealne i neizvodljive.

„Tu će biti teških priča. Zakon još nismo videli, ali ono što smo čuli, decibeli koji su opredeljeni kao prekršaj, postižu se normalnim razgovorom na ulici. Da ne pričamo o motorima, kolima i autobusima.  Neverovatno je da nismo konsultovan i da nismo napravili okrugli sto ugostitelja, udruženja protiv buke i Grada Beograda pre donošenja zakona“, rekao je ranije za Nova.rs Relić.

Foto: Ilustracij Shutterstock

Podsetimo, danas je na snagu stupila odluka Grada Beograda da muzika ne sme da se emituje u baštama ugostiteljskih objekata radnim danima posle 22 časa, a petkom i subotom posle 23 časa. Muzika će moći da se pušta unutar lokala, ali neće smeti da se čuje van objekta. Ta odluka neće važiti za ugostiteljske objekte na Skadarliji, Adi Ciganliji i na priobalju Save i Dunava, jer će se na njih primenjivati novi zakon o buci koji je u proceduri.

„Od utorka treba svi da se prilagode ovoj odluci, a mi ćemo u nedelju i ponedeljak obići sve restorane u gradu na koje se odnosi odluka, obavestiti ih da u utorak ona stupa na snagu, tako da ćemo od utorka biti rigorozniji“, rekao je ranije Goran Vesić.

Vesić je tada naveo i da će svaki komunalni milicajac imati merač buke i moći će da zatvori objekat ili naredi obustavljanje emitovanja, a kazne će biti rigorozne.

Inače, još od početka epidemije ugostitelji u Srbiji radili su uz ograničenja radnog vremena, što je ostavilo ogroman uticaj na njihovo poslovanje, odnosno gubitke. Udruženja ugostitelja već duže vreme upozoravaju na teško stanje u tom sektoru.

Bonus video – Ugostitelji u strahu od pooštravanja mera i zatvaranja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare