Foto:promo

U Naučno-tehnološkom parku Novi Sad održana je konferencija pod nazivom "Održiva poljoprivreda" u organizaciji ambasada Danske, Finske, Norveške i Švedske. Konferencija je organizovana u okviru inicijative "Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju" koju zajednički realizuju nordijske ambasade u Srbiji. Planirane su četiri konferencije posvećene različitim temama održivosti i svaka od nordijskih ambasada imaće posebnu odgovornost u njihovom predstavljanju. Prva konferencija na temu održive poljoprivrede, čiji pokrovitelj je Ambasada Danske, ima za cilj partnerstvo za održivu poljoprivredu.

Otvaranju konferencije prisustvovali su predstavnici pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, lokalne samouprave, poslovnih udruženja, akademske zajednice, kao i ambasadori četiri nordijske zemlje: Danske – Suzan Šajn, Finske – Kimo Lahdevirta, Norveške – Jern Eugen Jelstad i Švedske – Anika Ben David.

Foto:promo

„Nordijske zemlje imaju iskustva i praksu u zelenoj tranziciji koja želimo da prenesemo kako bismo pomogli Srbiji da ubrza zelenu tranziciju i preduzme aktivnosti u vezi sa zelenim inicijativama u Jugoistočnoj Evropi, odnosno, na Zapadnom Balkanu. Zelena tranzicija nije samo potreba, već mogućnost da razvoj bude na održivim osnovama. Na ovoj konferenciji pokazaćemo najbolju praksu Danske, ali i iskustva Srbije u stvaranju održive poljoprivrede. Jedino razmenom znanja i zajedničkim naporima možemo da očuvamo našu planetu za buduće generacije nepraveći pritom kompromis koji se tiče kvaliteta života svakog od nas“, izjavila je otvarajući konferenciju Suzan Šajn, ambasadorka Danske.

Foto:promo

„Izuzetno mi je drago da smo domaćini ove značajne konferencije koja je fokusirana na održivu poljoprivredu i primenu najnovijih tehnologija u poljoprivredi. Ovom konferencijom ostvarujemo misiju Naučno-tehnološkog parka Novi Sad kao mesta okupljanja za razvoj i primenu novih tehnologija, kao i stvaranja i plasmana novih proizvoda na tržištu. Ovo je odlična prilika za sticanje novih znanja i razmenu iskustava sa našim nordijskim partnerima“, poručio je Nebojša Drakulić, direktor Naučno-tehnološkog parka Novi Sad.

PROČITAJTE JOŠ

Moderatorka konferencije Iva Petrović, direktorka Nordijske poslovne alijanse istakla je da su brojni danski stručnjaci na predavanjima i radionicama u okviru konferencije podelili svoja iskustva i znanja iz tema kao što su: primena najnovijih tehnologija u poljoprivredi, evropske direktive o industrijskim emisijama štetnih gasova u poljoprivredi i druge aktuelne teme koje se tiču stvaranja održive poljoprivrede. Pored gostiju iz Danske, Toma Akselgarda, izvršnog direktora kompanije „Goodvalley“ i predsednika udruženja „Danish Farmers Abroad“, Torbena Tornegarda Tolsena, predsedavajućeg udruženja „Danish Pig Academy“, Lise Valbom, izvršne direktorke „Food Nation Denmarki“, predavanja su održali i Rikardo Kvađato, ključni ekspert IEDSerbia, kao i domaći stručnjaci iz oblasti poljoprivede Mladen Petković sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Vojvodine, prof. dr Vitomir Vidović, sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Marko Panić, istraživač sa BioSense Instituta i drugi.

Foto:promo

Nordijske zemlje u potpunosti dele viziju evropskog zelenog dogovora koji ističe važnost održivog razvoja. Sa ciljem da nordijski region postane u potpunosti održiv region, Nordijski savet Ministara podržao je Nordic Green, odnosno „Nordijski zeleni projekat“. Poznato je da nordijske zemlje imaju blisku saradnju na mnogim poljima, kao što je poznata i nordijska solidarnost sa drugim zemljama i stalna nastojanja da svoja iskustva i najbolju praksu prenesu i drugima. Inicijativa „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju“ predstaviće nordijsku zelenu tehnologiju, poslovne modele za zaštitu životne sredine, rešenja u borbi protiv klimatskih promena, a sve u cilju kreiranja održive budućnosti. Posle konferencije o održivoj

poljoprivredi pod pokroviteljstvom ambasade Danske, planirane su i konferencije na temu „obnovljivi izvori energije“ pod pokroviteljstvom Norveške u Beogradu, 15. novembra u Naučno tehnološkom parku, Finska će predstaviti temu „zeleni industrijski procesi“ u Čačku u februaru 2023. godine, a Švedska rešanja za odvajanje i reciklažu otpada u Nišu, takođe u februaru.

BONUS VIDEO Zašto naučnici napuštaju zemlju i šta država radi da ih zadrži

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar