Foto:Shutterstock

Prvi krediti Fonda za razvoj namenjeni za poboljšanje likvidnosti preduzeća u Srbiji odobreni su za 25 firmi, a vrednost sredstava je 729 miliona dinara, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović.

Na sednici Upravnog odbora Fonda juče je odlučeno da prva tranša novca bude dodeljena za 20 pravnih lica iz sektora mikro, malih i srednjih preduzeća, a pravo na kredit ostavrilo je i pet preduzetnika.

Ukupna vrednost kredita koje su ovih 25 preduzeća tražili bila je nešto više od 804 miliona dinara, dok su odobrena sredstva u iznosu od 729 miliona dinara, srazmerno njihovim bonitetima i kriterijumima koji su definisani u uslovima za apliciranje, kaže Stevanović.

„Kada govorimo o preduzećima koja se tretiraju kao pravna lica, najveći deo sredstava povukla su srednja preduzeća, zatim mala pa mikro, shodno i programu i njihovom potencijalu da ta sredstva i povuku“, kaže Stevanović za Tanjug.

Za kredite iz Fonda za razvoj aplicirala su preduzeća iz gotovo svih delova zemlje, od Južnobačkog okruga odnosno iz Novog Sada, preko Beograda, Raškog, Rasinskog, Nišavskog, Topličkog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Zahtevi tri preduzeća koja su aplicirala za kredite su odbijeni na sednici Fonda jer nisu ispunjavali sve potrebne uslove, ili nisu imali adekvatne bilanse ili su u blokadi.

„Za one kojima se u perspektivi desi isti slučaj a mogu svoje nedostatke da otklone, oni će imati šansu ponovo da se jave“, objašnjava Stevanović.

Ali, napominje, ona preduzeća koja ne mogu da otklone ove nedostatke, neće moći da dobiju sredstva iz ovog programa.

Kriterijum za dobijanje novca iz Fonda je, između ostalih, bio i da na dan uvođenja vanrednog stanja do momenta apliciranja ove firme nisu smanjile broj zaposlenih za više od 10 procenata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare