Otkako je inflacija u Srbiji uzela maha, za potrošače su i one najosnovnije namirnice postale preskupe. Iako poskupljenjima nisu odolele ni susedne države, s obzirom na to da je inflacija pogodila čitav svet, u “komšiluku” su cene hrane ipak niže nego kod nas. Jedna od država u kojoj je za potrošačku korpu potrebno manje novca je Severna Makednija. Od mleka, preko mesa, pa sve do slatkiša - apsolutno sve je skuplje u Beogradu nego u Skoplju.

Rafovi u prodavnicama u Beorgadu i Skoplju na prvi pogled izgledaju slično – prodaju se isti proizvodi, isti su i proizvođači koji dominiraju.

Međutim, na prvi pogled se vidi da cene nisu iste, odnosno da su u Beogradu više.

Ekipa portala Nova.rs prošetala je kroz rafove jednog marketa u centru Skoplja i tom prilikom proverili smo cene osnovnih namirnica, kao i proizvoda koji mogu da se kupe i kod nas.

Zaključak je poražavajući – svi proizvodi jeftiniji su u Skoplju, čak i oni koji se proizvode kod nas.

Mlečni proizvodi

Što se tiče mleka, ono u Severnoj Makedoniji u zavisnosti od proizvođača i procenta mlečne masti koju sadrži, košta u proseku oko 60 denara, što je oko 115 dinara, dok se mleko u Srbiji prodaje i za više od 150 dinara po litru.

PROČITAJTE JOŠ

Što se tiče jogurta, konkretno od 2,8 odsto mlečne masti, potrošači u Srbiji plaćaju oko 180, a u Severnoj Makedoniji isti proizvod košta 70 denara, dakle nešto više od 130 dinara.

Makedonija Skoplje cene namirnica Foto:Nova.rs

150 grama grčkoj jogurta u Srbiji košta u proseku 110 dinara, dok je cena istog proizvoda, čak i istog proizvođača, u Skoplju oko 90 (47 denara).

Voće i povrće

Kilogram šargarepe u Severnoj Makedoniji košta 74 dinara (39 denara) i ovo je još jedan proizvod koji je jeftiniji nego u Srbiji, s obzirom na to da kilogram ovog povrća kod nas košta u proseku 90 dinara.

Foto: Nova.rs

Jeftiniji je i crni luk, koji košta 50 dinara (26 denara) po kilogramu, dok je cena u Srbiji u nekim prodavnicama i duplo veća.

Paradajz košta 97 dinara, odnosno 51 denar po kilogramu, dok u jednom beogradskom marketu ova namirnica košta 170.

Kilogram banana u Skolju košta 135, a u Beogradu i do 200 dinara. U ovoj susednoj državi jeftiniji je i limun, koji tamo košta 180 (95 denara), a kod nas 220 dinara po kilogramu.

Meso i mesne prerađevine

U marketu koji smo obišli u Skoplju prodaje se samo pakovano meso.

PROČITAJTE JOŠ

Tako pakovanje od kilogram pilećeg filea košta 259 denara, što je manje od 500 dinara. U Srbiji je cena mesa u proseku daleko veća, 800 dinara.

Što se tiče mesnih prerađevina, uočili smo mesni narezak srpskog proizvođača, koji se prodaje za 45 denara (85 dinara) za 100 grama, dok ista količina kod nas košta oko 140 dinara.

Makedonija Skoplje cene namirnica Foto:Nova.rs

Suhomesnati proizvodi u Skoplju koštaju, očekivano, manje nego u Beogradu.

Recimo, kilogram pilećih prsa košta oko 320 dinara (325 denara), a kod nas ovaj proizvod premašuje 1.000 dinara, pa u nekim prodavnicama ide i do 1.200.

Makedonija Skoplje cene namirnica Foto:Nova.rs

Slatkiši

Prodavnica u koju smo ušli u ovoj susednoj državi prepuna je slatkiša koji su popularni i kod nas, ali su tamo cene ipak niže.

Tako, recimo, popularna čokoladica koji srpski potrošači plaćaju oko 90 dinara, u Skoplju košta 29 denara, što je 55 dinara.

Makedonija Skoplje cene namirnica Foto:Nova.rs

Dalje, 250 grama keksa sa čokoladnim punjenjem u Srbiji košta, u zavisnosti od prodavnice, u proseku 360 dinara, dok je cena za identičan proizvod u Severnoj Makedoniji daleko niža – 170 dinara (89 denara).

Popularni čips koji se proizvodi u Srbiji, potrošači plaćaju u proseku 180 dinara za 150 grama, dok naše komšije za tek nešto više novca, 188 dinara (99 denara) dobijaju više – 280 grama.

Kafa

Na rafovima prodavnice u Skoplju pronašli smo i kafu našeg proizvođača. U Skolju, 200 grama mlevene domaće kafe košta 117 denara, što je tek nešto više od 220 dinara.

Makedonija Skoplje cene namirnica Foto:Nova.rs

U beogradskim prodavnicama, cena kafe ovog brenda je daleko viša – 370 dinara.

Kolike su plate?

Prosečna plata u Severnoj Makedoniji, prema podacima za mart, iznosila je 40.496 denara, odnosno 77.047 dinara.

U Srbiji je istog meseca prosečna plata bila veća, oko 96.900 dinara.

Ipak, realnija je medijalna zarada, odnosno iznos do kojeg zarađuje polovina radnika u Srbiji, a koja je u martu iznosila oko 73.000 dinara.

BONUS VIDEO Jesu li namirnice jeftinije u Italiji?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare