Dragoljub Rajić i Radojka Nikolić Foto:Nova S

Urednica časopisa "Ekonometar" Radojka Nikolić i Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku u emisiji "Među nama" govore o tome sledi li novi talas otpuštanja i koji su najugroženiji sektori, možemo li opet očekivati pomoć države i da li je budžet skrojen po meri korone.

Vlada Srbije usvojila je predlog budžeta za 2021. i poslanici će raspravljati o 45 milijardi dinara više nego u budžetu za 2020. godinu.

Na pitanje odakle nam pare i da li su te projekcije realne, Nikolić je rekla da se, sudeći po predloženom budžetu, jasno očekuje da privredni rast za sledeću godinu bude negde oko šest odsto i na osnovu toga se prave sve ostale projekcije.

Ono što je za nas važno je činjenica da mi odluke ne donosimo samostalno, već u aranžmanu sa MMF-om i morate dobiti njihovo odobrenje za to, dodala je ona.

„Prema parametrima koji su oni već tada najavili bilo je jasno da se planira rast za sledeću godinu od pet odsto i deficit od tri odsto koji je manji od ovogodišnjeg koji će iznositi 9 odsto“, napomenula je Nikolić, ističući da je to „jedna optimistična verzija onoga što nas očekuje u sledećoj godini“.

Prema njenim rečima, čelnici MMF-a optimizam temelje na dva faktora, a to su pojačane kapitalne investicije i ulaganja u infrastrukturu koja u sledećoj godini iznose i to 2,4 milijarde evra, od toga 1,1 milijarda ide na infrastrukturu, ostalo je za druge kapitalne investicije.

„Drugi faktor je lična potrošnja jer će rasti plate, a kada se ta dva faktora slože MMF je aminovao da se odnese takav budžet sa takvim projekcijama, da li su ona realna to ćemo tek videti“, istakla je Nikolić.

Ona je dodala da će tek januar, februar pokazati kakva je prava slika u privredi nakon ovogodinje epidemije koronavirusa.

„Tada ćete videti ko može da plati, ko odlazi u bankrot, kome ima pomoći a ko nema šanse“, rekla je ona, ukazujući da su  neki već propali, pre svega, uslužne delatnosti i ugostiteljstvo sa jednim ili dvoje zaposlenih koji sada jedino mogu da promene delatnost.

Kada imamo projekcije sa većim platama i penzijama, šta je realnost jer mnogi ekonomisti smatraju da novca neće biti, Rajić je rekao da je prema istraživanju njihovog udruženja, generalno 74 odsto firmi u ovom trenutku imalo 10 odsto manje prihoda nego u prošloj godini.

O čemu su još govorili Radojka Nikolić i Dragoljub Rajić možete pogledati u video prilogu:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar