Foto: N1; shutterstock

"Neodgovorna ekonomska politika na kraju uvek dođe na naplatu", kaže Peđa Mitrović, generalni sekretar Stranke slobode i pravde, komentarišući novu odluku Narodne banke Srbije da poveća referentnu kamatnu stopu sa četiri na 4,5 odsto.

„Da bi oborila inflaciju koja je, uprkos konstantnim najavama guvernerke Jorgovanke Tabaković da samo što nije opala, u septembru porasla na 14 odsto i ne pokazuje ni naznake slabljenja, NBS danas mora da podigne referentnu kamatnu stopu na 4,5 odsto“, kaže Mitrović.

On ističe da će zbog ove odluke poskupeti krediti, te da ona predstavlja novi udar na potrošnju građana i usporavanje privrednosg rasta.

„Podsećamo da je goruća inflacija rezultat rasipne ekonomske politike tokom i nakon korone, kada je Vlada preko dve milijarde evra bez potrebe podelila onima kojima ta pomoć nije bila potrebna, dok je NBS istovremeno odštampala 40 odsto više para nego evropske zemlje. Još u junu 2020. godine upozoravali smo da ćemo zbog takve politike vrlo brzo imati problema sa nekontrolisanim rastom cena i da će cenu toga najviše platiti građani, posebno penzioneri i siromašni“, kaže Mitrović i dodaje:

„Imajući u vidu ovo kroz šta sada prolazimo, na vreme upozoravamo da će nas uskoro nove ekonomske muke sačekati i zbog rebalansa državnog budžeta koji se danas usvaja u Narodnoj skupštini, a kojim se deficit podiže sa tri na četiri odsto zbog ponovne prekomerne potrošnje i raspada elektroenergetskog sektora.“

PROČITAJTE JOŠ

On ističe da nas sve od navedenog dovodi u situaciju daljeg nekontrolisanog rasta cena koje će građani trpeti i tokom sledeće godine.

BONUS VIDEO Uzelac: Banke naplaćuju onoliko koliko im tržište dozvoli

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar