Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs, Shutterstock

Cene stanova u Beogradu divljaju, pa su uveliko prešle i 2.000 po kvadratu. Ipak, ubrzano širenje i gradnja loše utiču na kvalitet života, pa visoka cena u novogradnji ne znači i bezbrižnost, naprotiv. Kvadrat ćete platiti preko 2.000 evra, uselićete se u novi stan, ali će vam život uskoro postati pakao, jer će vašom ulicom, tik pored vrtića, poteći fekalije ili nikako nećete moći da stignete do lekara u obližnjem domu zdravlja. Na parking i ne pomišljajte.

Pravi primer ovakvih problema je naselje Mirijevo, koje je doživelo pravu ekspanziju, pa se gradi i širi punom parom. Cena kvadrata ovde košta i više od 2.000 evra, iako se mogu naći i poviljnije ponude. Ipak, dobro razmislite pre nego što donesete ovakvu odluku.

Nastavak protesta na Mirijevu zbog izlivanja fekalija
Foto: Nova S

Poslednjih nekoliko dana, u žiži javnosti bili su stanari dela nasellja Mirijevo, koji su blokirali ulicu i protestovali zbog izlivanja kanalizacije, koja je tekla u potocima. Reč je o kanalizaciji koja je bila nelegalna, a dodatan problem pravili su automobili koji su svakog puta kada su prolazili, širili fekalija.

Ovaj problem privremeno je rešen dezinfekcijom ulice, a prema postignutom dogovoru stanari će obezbediti dodatne cevi koje će se nalaziti u septičkoj jami.

U Mirijevu problem i sa Domom zdravlja

Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije iz hodnika Doma zdravlja u Mirijevu, na kojima se vidi velika gužva, a jedna žena se čak i onesvestila. Meštani Mirijeva sa žale na smanjen broj lekara, zbog čega zapravo i dolazi do ovakvih situacija.

Do sada nije bilo dovoljno lekara na odeljenjima za odrasle, ali se sada manjak radnika uočava i na dečjem odeljenju.

Kanalizacija problem i u delu Voždovca

Sa problemom kišne kanalizacije suočava se i popularno naselje vojvode Vlahovića, koje se nalazi u beogradskoj opštini Voždovac.

Cena kvadrata u ovom delu Voždovca dostiže i 2.400 evra.

U nevremenu koje je pogodilo Beograd u letnjim mesecima, delovi ovog naselja bili su potpuno pod vodom.

Naselje Vojvode Vlahovića, kiša, nevreme, poplava, voda, reka
Naselje Vojvode Vlahovića Foto: Privatna arhiva

Gradska kanalizaciona mreža u Ulici vojvode Vlahovića prostire od okretnice autobusa 26 kroz ulicu do broja 46, gde postoje fekalna i atmosferska kanalizacija, a da sva ostala izgrađena mreža u naselju nije u sistemu održavanja BVK i vodi se kao nelegalna.

Vračar – sinonim za probleme sa parkingom

Za cene kvadrata na Vračaru, moglo bi se reći da su dramatične.

Prrema poslednjim informacijama, kvadrat na Vračaru i to u najužem delu grada, košta i do 2.800 evra.

Godinama unazad, građani kao osnovni problem navode pronalazak parkinga.

Požar na Vračaru
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Iako gotovo svaki novoizgrađeni stambeni objekat ima svoju garažu, problem predstavljaju dodatni kapaciteti koji su preko potrebni.

Uske ulice, često i jednosmerne uz tek nekoliko parking mesta znaju da predstavljaju veliki problem za sve učesnike u saobraćaju.

PROČITAJTE JOŠ

Dobro je poznat i nedostatak odgovarajućeg mesta za pravljenje većih parkinga, pa samim tim ovaj problem biva sve veći iz godine u godinu.

Banjica pod vodom

Na osnovu dostupnih oglasa, prosečna cena kvadrata na Banjici kreće se od 2.000 evra, pa sve do 2.600 evra.

U centru Banjice, posle najkraćeg nevremena, gotovo bez izuzetka poteku bujični potoci.

Baš takva situacija desila se i ovog leta, kada su se vozila gradskog saobraćaja jedva probijala kroz vodu do svojh odredišta.

Na snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se praktično reka koja se sliva niz okolne ulice.

BONUS VIDEO: Mirijevom teče potok fekalija: Ne možeš da izađeš, a da te automobil ne poprska

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare