Foto: Shutterstock

Ušteda električne energije znači izbegavanje korišćenja nepotrebne energije, kao što je isključivanje električnih aparata iz utičnice kada se ne koriste, ugrađivanje termostata koji će adekvatno dogrevati vaš dom i samim tim povećavati energetsku efikasnost. Energetska efikasnost podrazumeva poboljšanje vašeg doma tako da će biti potrebno manje nergije kako bi vaš dom bio udoban. Evo na koji sve način možete povećati energetsku efikasnost.

Zamenite staru stolariju pvc prozorima

Upotreba PVC prozora može poprilično smanjiti stopu potrošnje energije. Zbog visoko efikasnih izolacionih svojstava, održavanje udobnog i prijatnog životnog prostora postaje mnogo lakše. PVC stolarija dolazi sa dvostrukim zastakljivanjem i samim tim nudi veću kontrolu toplote, kako spoljašnje tako i unutrašnje, čime se obezbeđuje priliv dnevne svetlosti bez povećanja temperature unutar stana. Ovi prozori osvetljavaju enterijer i manje se oslanjaju na veštačko osvetljenje i klima uređaje. Na taj način PVC stolarija reguliše energiju, jer se skoro 70% energije stiče ili gubi upravo kroz prozore i velike staklene površine.

Sa pametnim termostatom obezbedite maksimum grejanja

Pametni termostati imaju jednostavan cilj: ušteda energije. Jednostavnim podešavanjem željene temperature, termostat će paliti i gasiti grejače po potrebi i na taj način će grejanje biti uključeno tokom više kraćih ciklusa. To vam može uštedeti još više novca na duže staze tako što ćete iz sistema grejanja dobiti veću vrednost. Sem toga, pametni termostati su povezani internetom za vaš mobilni uređaj, pa preko aplikacije u dva klika možete uticati na temperaturu u vašem stanu.
Zamenite sijalice

Zamenom najčešće korišćenih sijalica u vašem domu, možete uštedeti na potrošnji električne energije. U poređenju sa tradicionalnim sijalicama, energetski efikasne sijalice kao što su halogene i LED sijalice imaju nekoliko prednosti. Obično troše oko 25% -80% manje energije od tradicionalnih i mogu trajati 3-25 puta duže. Današnje energetski efikasne sijalice dostupne su u širokom spektru boja i nivoa svetlosti koje vam je potrebno.

Stavite draperije, zavese i roletne

Kvalitne draperije i zavese, verovali ili ne, takođe mogu biti dobra dodatna zaštita od hladnoće, ali i toplote u letnjim mesecima. Draperije i zavese od neprovidnog, tamnijeg materijala mogu sprečiti dodatni ulazak toplote, pa se samim tim i potreba za klima uređajima smanjuje. Roletne, draperije i zavese su posebno praktične kod kuća sa starijom, drvenom stolarijom, jer dosta šitite od vetra, hladnoće i direktnih sunčevih zraka.

Kupite energetski efikasne aparate

Ako planirate kupovinu mašine za pranje veša, mašine za sudove ili bojler, kupite energetski efikasan model kako biste ostvarili dugoročnu uštedu. Sve novije mašine danas imaju opciju eko pranja i uštede energije i obično koriste duplo manje vode po ciklusu, nego što je to slučaj sa starijim modelima. Bojleri su takođe danas „pametni“, pa se na tržištu mogu naći oni koji pamte navike svojih potrošača i koriste minimalno vreme dogrevanja vode, što dosta štedi novac za račun za struju.

Kada se telefon ne puni, izvadite utikač iz utičnice

Ukoliko ste napunili telefon, tablet ili lap top, izvadite utičnicu iz zida. Ovo možda ne zvuči kao veliki potrošač električne energije, ali ako razmislite koliko takvih utičnica višednevno stoje utaknute, onda i to može dodatno uticati na račun za struju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare