Foto: Aleksandra Suzi / Shutterstock, Nova.rs

Iako je ograničena cena osnovnih životnih namirnica, u koje spada i brašno, bila dovoljno jak udar na mlinare, Vlada Srbije nedavno je donela novu odluku, kojom se ograničava izvoz brašna. Posledica ove, po ocenama stručanjaka besmilene, odluke je obustava proizvodnje brašna, usled gomilanja zaliha kojima preti propadanje. Sada građanima ne prete samo poskupljenja, već i velike nestašice.

Direktor poslovnog udruženja mlinara i fabrika testenina „Žitounija“ Zdravko Šajatović rekao je za portal Nova.rs da je odluka o obustavi proizvodnje sasvim očekivana, jer proizvođači više nemaju za koga da proizvode tolike količine brašna, kada zalihama već preti propadanje usled dugog stajanja na visokim temperaturama.

Međutim, kupci iz inostranstva su se, kako kaže Šajatović snašli, te sada brašno kupuju od drugih dobavljača, dok su srpski mlinari u nezavidnom položaju.

Kada je u pitanju tržište u Srbiji, te posledice koje bi obustava proizvodnje mogla da prouzrokuje, naš sagovornik ističe da bi moglo da se desi da se isporuke pojedinih vrsta brašna, poput tipa 400, smanje, te da bi mogla da usledi nestašica.

On objašnjava da je trenutno potpuno neisplativo za mlinare da melju 100 kilograma pšenice kako bi dobili 15 kilograma tog tipa brašna, jer je cena pšenice trenutno previsoka.

Šajatović pretpostavlja da bi potencijalna nestašica dovela do poskupljenja brašna u prodavnicama, ali naglašava da to nije najgori scenario.

„Ne treba brinuti o cenama, treba brinuti o velikim nestašicama, jer kada dođe do njih, to će biti direktna posledica zabrane izviza, za šta je kriva Vlada, a zbog čega su to uradili verovatno ne znaju ni oni sami“, kaže Šajatović.

Agrarni analitičar Žarko Galetin takođe je stava da su odluke koje su donošene u poslednjih nekoliko meseci bile štetne za proizvođače, te da je njihovo nezadovoljstvo potpuno očekivano.

„Dovoljno je sabrati jedan i jedan i doći do zaključka. Dakle, pšenica je došla do 36 dinara na berzi u Novom Sadu, što je istorijski rekord, te je potpuno neisplativo proizvoditi brašno u ovakvim uslovima“, objašnjava Galetin i dodaje da ga ne bi začudilo kada bi i proizvođači ostalih proizvoda čije su cene zamrznute odabrati obustavu proizvodnje kao način da pokažu državi koliko je ova odluka loša.

Prema njegovim rečima, najgori scenario za građanstvo, ali i za vlast bile bi nestašice, što će se, ukoliko država nešto konkretno ne uradi, zasigurno desiti.

BONUS VIDEO Milošević: Ograničavanje cena osnovnih životnih namirnica dovešće do nestašica

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare