Foto: Privatna arhiva

Na vesti o poskupljenjima građani Srbije su već navikli. Ali sa druge strane, vesti o pojeftinjenju su prava senzacija. Sada već tradicionalno, redakcija portala Nova.rs uputila se u istu prodavnicu u koju odlazi svakog 20. mesecu. Od jula pa do sada pratili smo kretanja cena osnovnih namirnica. Kao i do sada, poredili smo cene istih proizvoda, istih proizvođača, u istoj prodavnici jednog lanca marketa u Beogradu. Verovali ili ne - svinjski but je pojeftinio za 100 dinara.

Meso

Cene pojedinih vrsta mesa su ograničene Uredbom Vlade Srbije. Međutim, i pored ograničenja koje za cilj ima stišavanje inflacije, za mnoge građane naše zemlje meso je preskupo. Tako je cena svinjskog buta ograničena na maksimalno 750 dinara po kilogramu. Međutim, u prodavnici u kojoj pratimo cene, za prethodnih mesec dana desio se obrt koji je za mnoge potrošače neočekivan.

PROČITAJTE JOŠ

Naime, kilogram svinjskog buta sada košta 650 dinara.

Foto: Privatna arhiva

To znači da je, u odnosu na 20. decembar, ova vrsta mesa pojeftinila za 100 dinara. Svinjski but takođe je jeftiniji u odnosu na jul, kada smo počeli da pratimo kretanja cena. Tada je kilogram u ovoj prodavnici koštao 709 dinara. To je pojeftinjenje od oko osam odsto.

Kada je u pitanju cena junećeg buta, ona nije ograničena, ali se kroz prethodnih nekoliko meseci nije menjala. Tako ova vrsta mesa trenutno košta 1.300 dinara po kilogramu, a na tom nivou, cena se „držala“ od jula do sada. Jedini izuzetak bio je avgust, kada je junetina koštala 1.360 dinara po kilogramu. Međutim, već u septembru, cena se vratila na pređašnjih 1.300 dinara. Međutim, i pored toga što junetna nekako ostaje imuna na poskupljenja, ona je svakako jedna od najskupljih vrsti mesa.

Foto: Privatna arhiva

Pileći file takođe je uspeo da se odupre talasu poskupljenja, barem u prethodnih mesec dana.

Foto: Nova.rs

Tako kilogram ovog mesa sada košta 820, a pre tačno mesec dana koštao je 830 dinara. Iako ovo jeste dobra vest za potrošače, loša vest je da, kada se trenutne cene uporede sa onima iz jula, pojeftinjenja ipak nema. Tako je pre tačno pola godine pileći file koštao 792 dinara, što je oko 3,5 odsto manje nego sada.

S druge strane, pileća krilca, inače jedna od najjeftinijih delova pileta, ipak su poskupela.

Foto: Privatna arhiva

Tako ova vrsta mesa trenutno košta 380 dinara. Pre mesec dana, cena ovog proizvoda iznosila je 350 dinara.

Kada je u pitanju cena iz jula, kada smo počeli da pratimo kako se one kreću, kilogram pilećih krilaca koštao je 295 dinara.

To znači da ni najjeftinija vrsta mesa više nije toliko jeftina, s obzirom na to da je za samo mesec dana poskupela za oko 8,5, a za pola godine za čak 29 odsto.

Mlečni proizvodi

Opšte je poznato da je mleko jedna od namirnica koja je u prethodnom periodu najviše poskupela.

Foto: Privatna arhiva

Međutim, u poslednjih mesec dana, razlika u ceni iznosi dva dinara. Tako litar dugotrajnog mleka od 2,8 odsto mlečne masti košta 152 dinara. Pre mesec dana, cena je bila 150.

Međutim, cena ovog proizvoda mesecima je bila zamrznuta, a kada je prestalo važenje Uredbe koja ju je kontrolisala, potrošače je u prodavnicama sačekala prava eksplozija cena.

Kada smo prvi put „prečešljali“ cene na rafovima, u julu, mleko je koštalo 125 dinara, a Uredba koja je bila namenjena zaštiti potrošača i njihovih novčanika, trajala je do septembra. To znači da je mleko za šest meseci poskupelo 21,6 odsto.

Međutim, treba imati u vidu da cene mleka nisu postepeno rasle, već su na nivo od oko 150 dinara došle doslovno preko noći, samo jedan dan nakon što je Uredba ukinuta.

Što se tiče jogurta, ovo je još jedan mlečni proizvod koji je drastično poskupeo.

Foto: Privatna arhiva

Međutim, i ovaj proizvod je tokom proteklih mesec dana pojeftinio. Tako je trenutna cena za kilogram jogurta 165 dinara, dok je pre mesec dana ovaj proizvod koštao 170.

Međutim, kada se provere cene od pre šest meseci, jasno je da ovaj proizvod ipak nije pojeftinio. Naime, tada je kilogram jogurta koštao 135 dinara. To znači da je, i pored pojeftinjenja od pet dinara, ovaj proizvod za pola godine poskupeo 22 odsto.

Osnovne životne namirnice

Cene pojedinih osnovnih prehrambenih proizvoda već duže od godinu dana nisu slobodno formirane na tržištu, jer ih određuje Vlada.

Tako brašno, ulje i šećer, zahvaljujući Uredbi, imaju određene maksimalne cene, a trgovci ne mogu da ih prodaju skuplje od toga.

Foto: Privatna arhiva

Tako dva tipa brašna, T-400 i T-500 već mesecima koštaju maksimalno 84,7, odnosno 78,65 dinara. Ipak, Uredbom su, u odnosu na jul prošle godine, cene promenjene naviše. Tako je pre šest meseci kilogram brašna T-400 koštao najviše 75, a T-500 69 dinara. To znači da je brašno T-400 za šest meseci poskupelo skoro 13 odsto, a T-500 14 odsto.

Ograničena je i cena suncokretovog ulja.

Litar ovog proizvoda trenutno košta maksimalno 220 dinara, isto kao i pre tačno mesec dana.

Međutim, u julu je ulje koštalo najviše 200 dinara po litru.

Foto: Dunja Marić/Nova.rs

To znači da je ova, za mnoge građane Srbije osnovna namirnica, poskupela za 10 odsto u periodu od pola godine.

Kilogram kristal šećera, zahvaljujući Uredbi, može da košta maksimalno 115 dinara, što je trenutna cena. Međutim, u prethodnih nekoliko meseci, cena ovog proizvoda se menajala, te je u julu ona iznosila najviše 97 dinara.

To znači da je, i pored Uredbe, šećer u januaru skuplji u odnosu na jul, i to za 18,5 odsto.

Najjeftinije pakovanje jaja od 10 komada trenutno košta 230 dinara, isto koliko i u decembru. Međutim, u julu je isto pakovanje koštalo 210 dinara. Dakle, kod ove namirnice beleži se poskupljenje od oko 9,5 odsto.

Svi potrošači u Srbiji znaju da je krompir jedna od namirnica koja je takođe drastično skuplja sada nego, primera radi, pre godinu dana. Međutim, ovog 20. u mesecu, sačekalo nas je iznenađenje. Naime, kilogram ovog povrća trenutno košta 85 dinara, za razliku od prethodnih meseci, kada je koštao 120.

Foto: Privatna arhiva

Krompir je jeftiniji i u odnosu na jul, kada je kilogram koštao 100 dinara. Dakle, to je pojeftinjenje od 15 odsto.

Šta će nadalje biti sa cenama?

Iako je prvi mesec u novoj godini za potrošače u Srbiji doneo nekoliko prijatnih iznenađenja u pogledu cena, to ne znači da će se trend pojeftinjenja nastaviti.

Prema rečima profesora Ekonomskog fakulteta dr Ljubodraga Savića, u našoj državi se još uvek ne nazire kraj inflacije. Trenutno, to je samo „predah pred buru“.

Ljubodrag Savić Foto: N1

To znači da se, i pored nekoliko pojeftinjenja, ne treba opuštati, s obzirom na to da ni ostali stručnjaci nisu preterano optimistični da će se drastičan rast cena uskoro zaustaviti. Zapravo, ekonomisti očekuju dvocifrenu inflaciju i tokom ove godine. Normalne inflatorne tokove, koji u praksi znače inflaciju od oko četiri do pet dosto, ekonomisti očekuju tek krajem 2024. ili u 2025. godini.

BONUS VIDEO Dušan Nikezić: Ono što nam sledi je nestašica mesa, čeka nas slična situacija kao sa mlekom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar