Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Najveća gondola na svetu broji dane do vožnje prvih putnika. Sve kontrole i provere tehničke ispravnosti su završene, dokumentacija je danas poslata nadležnom ministarstvu koje će izdati upotrebnu dozvolu. Velike su šanse da oni koji odluče da Novu godinu dočekaju na Zlatiboru, umesto dosadašnjih koncerata i vatrometa, ugledaju sve prirodne lepote ove planine iz ptičije perspektive.

Tehnički pregled celokupne instalacije gondole, kao jedinstvenog linijskog objekta, je završen. Uradila ga je licencirana firma za takve poslove u saradnji sa svim izvođačima radova, dobavljačima opreme iz Francuske i nadzornog organa.

Foto:Slavica Panić/Nova.rs

„Pregled je prošao bez ikakvih bitnih zamerki ili zahteva za prepravke na samoj instalaciji, što se tiče funkcionalnosti, bezbednosti i svih drugih poslova. Prvo je urađen globalni a zatim pojedinačni test svih delova gondole. Završava se administrativni deo i kompletna dokumentacija ide ka ministarstvu za dobijanje upotrebne dozvole. Nadamo se da će ta dozvola stići do kraja decembra te da će početak Nove godine obeležiti puštanje gondole u rad i na uslugu posetiocima“, kaže za portal Nova.rs pomićnik direktora JP „Gold gondola“, Milomir Tucović.

Ipak, puštanje gondole u rad ne znači kompletan završetak i svih pratećih sadržaja ovog najznačajnijeg investicionog projekta opštine Čajetina. Spremne su sve tri stanice, pristupna, međustanica i krajnja stanica. Samu gondolu prate radovi koji se odnose na parterno uređenje, uređenje pristupnih staza za pešake, decu i osobe sa invaliditetom. Plan je da na proleće bude završena upravna zgrada sa svim pratećim sadržajima kao što su parking mesta, restoran, prodajni prostori i slično.

Foto:Slavica Panić/Nova.rs

„Ovo je ključni deo projekta ali pred nama je dosta posla. Sve ono što će dati dodatni sadržaj gondoli nam tek predstoji. Najznačajniji je Zlatni grad na međustanici, na Ribničkom jezeru, gde će biti izgrađeni hoteli i objekti visoke kategorije, prateći zabavni sadržaji a sve na površini od 200 hektara. Kada se teritorija opštine Čajetina, pijaćom vodom počne snabdevati sa Sušičkog vrela, na čemu se intenzivno radi, jezero će biti pretvoreno u turističke svrhe. Na krajnjoj stanici Tornik, sa koga se, kada je vidljivost dobra, vide Durmiror, Jahorina i Ovčarsko-kablarska klisura. Planira se izgradnja vidikovaca, restorana i kružne peščke staze kako bi turisti uživali u šetnji i pogledu koji im Tornik pruža“, ističe Tucović.

Najduža gondola na svetu duga je devet kilometara. Od 55 kabina, turistima će na usluzi biti 54, a u jednoj smestiće se deset putnika. Ukupan kapacitet gondole je 600 putnika, a kružna vožnja trajaće oko 50 minuta. Sve dok na snazi budu epidemiološke mere u kabini se neće prevoziti više od četiri lica.

Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Prva vožnja je sve bliža, a prema saznanjima našeg portala, cena karte za kružnu vožnju biće najviše 1.000 dinara.

Najveći projekat opštine Čajetina koštao je 13,5 miliona evra, koja su obezbeđena iz lokalnog budžeta. Milion turista i deset miliona noćenja je cilj lokalne samouprave, a za njegovo dostizanje gondola je glavni adut.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare