Foto: Shutterstock/magnetplus

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković najavio je danas da će se Nacrt zakona o bezbednosti na radu naći na sledećoj sednici Vlade Srbije.

„Važeći zakon koji uređuje ovu oblast iz 2005. godine, a Srbija je u procesu evrointegracija u obavezi da ga promeni kako bi bili obezbeđeni bolji uslovi za bezbednost radnika, koje će uvažavati i poslodavci i zaposleni, rekao je Selaković posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

On je istakao da dolazak stranih investitiora i kompanija u Srbiju otvara mogućnosti mnogim kooperantima da se uključe u sistem proizvodnje, ali da je jedan od osnovnih preduslova koji strani poslodavci postavljaju za širenje mreže kooprenata jesu visoki standardi u oblasti zaštite bezbednosti zdravlja.

„Zakon će uticati i na uslove rada ali i mogućnosti širenja poslovanja stranih poslodavaca. Naš zakon ne pravi razliku kada je u pitanju strani i domaći investitior. Od velike je važnosti kada se zakon donese da se donesu i podzakonski akti koji će omogućiti primenu zakona“, rekao je Selaković.

PROČITAJTE JOŠ

Predsednica Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ Čedanka Andrić rekla je da se insistira kada su u pitanju buduće izmene zakona da se više afirmišu odbori za bezbednost zdravlja na radu i uvođenje instituta koordinatora za bezbednost i zdravlje na radu na nacionalnom i regionalnom nivou.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić rekao je da su u tom udruženju zadovoljni pripremljenim Nacrtom zakona o bezbednosti na radu „jer je svakom poslodavcu bitno da preventivno deluje na očuvanje zdravlja svojih radnika, posebno u vremenima kada je teško doći do njih“.

„Dobar deo povreda na radu se dešava iz nemara poslodavca i ali i nebrige zaposlenih. Ljudi imaju jednu vrstu otpora da sebe štite, na primer ne nose šlem, rukavice, maske na mestima gde su one propisane. Svako pooštravanje propisa i kazne ili kontrole poslodavaci dobro prihvataju“, rekao je Nenezić.

On je istakao kao jedan od problema tom što se u zemlji i dalje „fabrikuju kadrovi prema profesorskom odnosno nastavničkom kadru, a ne prema privredi“ i da bi to trebalo da se promeni.

BONUS VIDEO Zaposleni u javnom sektoru traže veća povećanja plata

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar