Foto: Printscreen/mkgroup.rs

MK Grupa Miodraga Kostića ponovo puni biznis vesti, ovoga puta zbog preuzimanja većinskog udela u domaćoj kompaniji Victoria Group, kao i kupovini slovenačke Heta Aset Rezolušn. Tako je u dva dana povećan portfolio MK Grupe u agrobiznisu i nekretninama, i to u Srbiji i Sloveniji.

Preuzimanjem 67 odsto kapitala „Viktorija Grupe“, MK Grupa Miodraga Kostića zapravo je postala većinski vlasnik kompanija daleko poznatijih u široj javnosti, na čelu sa Sojaproteinom i Victoria Oil-om.

Ne treba zaboraviti ni da je u kontrolu celog posla bila uključena i Komisija za zaštitu konkurencije, koja je dozvolila MK Grupi da preuzme „Viktorija Grupu“ posle provere da li dolazi do prevelike koncentracije na domaćem tržištu.

Miodrag Kostić / Foto: N1

Juče je MK Grupa objavila i da je preuzela slovenačku poslovnicu „Heta Ast Rezolušn“, pravnog lica u vlasništvu države Austrije, koje se sastoji od imovine nacionalizovane Hipo Alpe Adria banke.

Tako je sa dva udarca MK Grupa postala „još jača“, kako je objavila u svojim saopštenjima, gde inače ističe da raspolaže bilansnom aktivom od 5 milijardi evra.

No, teško da bi iko van kompanije mogao „iz glave“ da nabroji šta sve poseduje ova grupacija, na čelu sa vlasnikom Miodragom Kostićem.

Šta je bilo posle „tri evra za šećerane“

Jedna od članica MK Grupe, Kompanija „Sunoko“, proizvodi šećer, robu po kojoj je Kostić najpoznatiji u široj javnosti kao „onaj koji je kupio šećerane za tri evra“ daleke 2002. godine.

Uvreženom mišljenju da je samo neko blizak vlastima mogao da napravi tako povoljan posao, Kostić je suprotstavljao argument da je zauzvrat preuzeo obaveze tadašnjih šećerana u Pećincima, Kovačici, Vrbasu i Baču, gde je, kako je objavilo „Vreme“, samo fabrika u Pećincima dugovala 11 miliona evra.

Ubrzo je morao da demantuje i da je bio umešan u aferu prepakivanja šećera, zbog koje je Evropska unija 2003. godine  uvela sankcije na plasman te robe na njenom tržištu.

U međuvremenu je MK Komerc polako prerastao u MK Grupu, koja je poslovanje širila u sektoru poljoprivrede, pa je, recimo, u Srbiji 2005. privatizovala 6 poljoprivrednih kompanija, među kojima i „Panoniju“ i „Agrouniju“, dok je sledeće godine isto toliko firmi kupila u Ukrajini, gde se takođe, prema izjavama Kostića, bavi poljoprivredom.

Od 2009. Mk Grupa ulaže u turizam, i to kroz privatizaciju hotela „Grand“ i „Sunčani vrhovi“, koji su inače bili imovina Internacional CG, odnosno nekadašnjeg moćnog „Genexa“.

Skiper Resort, Istrija / Foto: Printscreen/mkgroup.rs

U narednih nekoliko godina, deo MK Grupe postaju kompanija „Carnex“ kao i AIK banka, a u finansiranje poslovanja Kostićevih poduhvata uključila se i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je sa 50 miliona evra dokapitalizovala majku – firmu MK Grupe, kiparsku Agri Europe Cyprus.

U poslednjih pet godina najviše se priča o Kostićevom širenju hotelskog biznisa, još od kada je preuzeo hotel „Kempinski“ u Portorožu, a kasnije i Skiper Resort u hrvatskoj Savurdiji, da bi u Srbiji 2018. otvorio i hotel „Šeraton“.

Najbogatiji Srbin po Forbsu

Magazin „Forbs“ objavio je pre četiri godine da je Miodrag Kostić najbogatiji čovek u Srbiji, i to na osnovu  prihoda i profita MK Grupe. Iza njega našli au se Miroslav Mišković sa „Deltom“ i vlasnik „Knez Petrola“ SRđan Knežević. Kostić je na regionalnoj rang listi prema bogatstvu zauzeo peto mesto.

U istom tom periodu nije zapostavio poljoprivredu, iako je, kako stoji na portalu kompanije, izašao iz biznisa u Ukrajini. U međuvremenu je deo MK postao PIK Bečej a od juče i „Viktorija Grupa“.

Od ostalih poduhvata, AIK banka preuzela je u Srbiji nekadašnju grčku Alfa banku, kao i Gorenjsku banku iz Slovenije.

MK grupa u svom vlasništvu ima i jedan aerodrom – u Portorožu.

„Političari i privrednici treba da imaju dobar odnos“

Miodraga Kostića, koji je pre dvadeset godina bio direktor Demokratske stranke, da bi, kako je rekao u „Kažiprstu“ 2012. godine, tu stranku napustio 2001. godine da se više nikada ne vrati politici, uporno prate spekulacije da svoj uspeh duguje prijateljstvu sa političarima na vlasti, koja god vlast bila aktuelna.

U pomenutom intervjuu iz 2012. godine, na pitanje u kakvim je odnosima sa SNS, Kostić je odgovorio da nema nikakve odnose sa tom strankom, kao ni sa bilo kojom drugom strankom, ali je dodao da je u dobrim odnosima sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Interesantno je da je taj intervju dao baš onih dana kada je tadašnji prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić uveliko najavljivao „postupke protiv tajkuna“, a osnivač Delte Miodrag Mišković već je bio pozvan na informativni razgovor.

Miodrag Kostić / Foto: N1

Već godinu dana kasnije, sa „Nedeljnikom“ je podelio da ga „Vučić podseća na Đinđića„, jer se ne ustručava da menja Srbiju.

Kostić je, takođe, u načelu prihvatio poziv sada već premijera Vučića 2014. godine da neko od velikih srpskih privrednika preuzme upravljanje „gubitašima“ poput „Železnice“,  ali do takve „saradnje“ nikada nije došlo.

Jedino što se sigurno zna o „političkoj karijeri“ Kostića jeste da je do početka 2001. godine bio direktor DS, zadužen za organizaciju i finansiranje, i da je njegovim novcem kupljena i opremljena zgrada pokrajinskog odbora demokrata, što je ispričao pre 19 godina za NIN.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare