Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Sindikati, poslodavci i Vlada danas se nisu dogovorili oko minimalne cene zarade. Sindikati su tražili da se izjednače minimalna zarada i potrošačka korpa, ali to je ostala nedostižna misija. Od 2021. godine minimalac će biti 32.126 dinara, a za potrošačku korpu treba izbvojiti oko 38.000 dinara.

Dok predstavnici vlasti ističu da je srpska ekonomija jedna od najbrže rastućih u Evropi i hvale se time da će minimalac biti veći za 2.000, sindilkalci su nezadovoljni.

„Mi decenijama imamo disproporciju između minilamle zarade i potrošačke korpe. Ne znam zašto smo se kao društvo opredelili da imamo minimalnu zaradu, dobar deo Evrope i sveta je nama“, kaže za naš portal Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata.

On ističe da se razlika između minimalne potrošačke korpe i minimalne zarade u Srbiji kretala i do 12.000- 13.000 dinara u korist nedostižne potrošačke korpe.

„Ova vlast reprodukuje isti princip. Iznosi se približe, ali nikako da se barem izjednače. Sada će razlika biti oko 6.000 dinara“, navodi Vuković i dodaje da minimalna zarada nije dovoljna za dostojanstven život.

Sindikat Sloga ocenio je danas da je minimalna cena rada za 2021. godinu od 32.126 dinara ponižavajuće mala i ispod svake granice pristojnog života i „šamar radnicima, penzionerima i celokupnom građanstvu Srbije“, saopšteno je iz tog sindikata.

Način na koji je odluka o minimalnoj ceni rada doneta je nastavak dugogodišnjeg tranzicionog igrokaza „Zlatnih godina srpskog privrednog rasta“ u izvođenju socijalnih partnera, predstavnika Vlade Srbije, Unije poslodavaca i takozvanih reprezentativnih, režimskih sindikata koji pred javnošću i svojim članstvom glumataju nezadovoljstvo, ističe Sloga.

Taj sindikat upozorava da je ono šta treba da zabrine svakog ko živi isključivo od svog rada to da korona virus postaje glavno oruđe u eksploataciji radne snage i njene prekarnosti, što ukazuje i današnja izjava ministra finansija Siniše Malog da je „minimalac povećan uprkos koronavirusi i pandemiji“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare