"Ono što je iskustvo prethodnih godina je da će na kraju vlada odlučiti visinu minimalca, ukoliko u okviru Socijalno-ekonomskog saveta ne dođe do dogovora, tako da ćemo ostati na toj cifri od oko 50.000 dinara sledeće godine, što je ispod granice siromaštva”, rekao je urednik portala "Mašina" Marko Miletić.

Tema određivanja minimalne zarade za sledeću godinu ne zauzima primat u javnim diskusijama, jer je ista ta javnost opterećena drugim značajnijim temama – kao što je trenutno pitanje odluke o rudarenju, kaže Marko Miletić, urednik portala Mašina.

“Pored toga, osnovni razlog je to što niko više ne veruje da postoji taj socijalni dijalog koji bi trebalo da bude okvir, gde se u dogovoru različitih strana donosi odluka o tome koliki će biti minimalac. Godinama unazad su ti pregovori obesmišljeni, i sada ni sami akteri se više ni ne zalažu da ova tema u javnosti bude značajnija i vidljivija – nema nekakvih očekivanja, pa nema ni pažnje javnosti”, smatra Miletić, prenosi N1.

On dodaje da je vlast uspešno, godinama unazad, pacifikovala sindikate i druge organizacije civilnog društva koje bi se pozabavile ovim pitanjima, a opozicija nema više kapaciteta da se bavi temama koje vlast već sama ne nameće kao važne.

Kako dodaje, nema više ko da pokrene pitanja rada i radničkih prava, kao politički važna, što vlast uspešno koristi.

“To se može se videti po tome kakav je rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – i u ovom i u prethodnom sazivu vlade je taj sektor rada u potpunosti izostavljen, iako očekujemo da on bude na prvom mestu, jer zaista niko ne veruje da je radnicima i radnicama u Srbiji dobro”, kazao je Miletić.

Ističe da je jasno da se, kada pogledamo njihov sajt i zvanična obaveštenja na njemu, Ministarstvo ne bavi ovim segmentom u onoj meri u kojoj oni ocenjuju da bi trebalo.

„Prethodni ministar gospodin Selaković i sadašnji gospodin Starović uglavnom su se bavili komemorativnim delatnostima. Oni su posećivali obeležavanje različitih godišnjica bitaka i tako dalje, što spada u njihov opseg delanja, međutim, zaista izostaje prikazivanje brige za ljude koji danas treba da žive od svog rada u ovoj zemlji„, navodi Miletić.

On dodaje i da ne misli da je to slučajno već da je to politika vlade, koja je glavni pregovarač sa kompanijama i poslodavcima.

Kaže i da je činjenica da se poslodavci u Srbiji ne ophode pozitivno prema sindikatima, bez obzira da li su oni iz državnog ili privatnog sektora. Sindikati jedino uspevaju na individualnom nivou da pomognu radnicima, ali nekakve kolektivne pobede izostaju – između ostalog, zakoni ne idu u korist sindikatima, dodaje.

Ono što nudi predsednik Srbije kao predlog minimalca je 52.000 dinara, a ministar finansija Siniša Mali je spustio i tu cifru.

„Ono što je iskustvo prethodnih godina je da će na kraju Vlada odlučiti visinu minimalca, ukoliko u okviru Socijalno-ekonomskog saveta ne dođe do dogovora, tako da ćemo ostati na toj cifri od oko 50.000 dinara sledeće godine, što je ispod granice siromaštva”, istakao je Miletić.

Na pitanje šta je to što mi bilo dovoljno za pristojan život, kaže da je minimalna potrošačka korpa u aprilu iznosila 53.000 dinara, a ona je sada već premašila to.

***

BONUS VIDEO – Pregovori o minimalcu – dogovor sindikata i poslodavaca ili presuđuje država?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare