Foto:Nova S

Preduzetnici pogođeni krizom izazvanom epidemijom koronavirsa smatraju da najgore tek dolazi, a uveliko se najavljuje i teška jesen za radnike koje čekaju otkazi. Da li možemo da verujemo u ove prognoze, gde smo sada i da li možemo da pretpostavimo gde ćemo biti, u emisji "Među nama" govorili su ekonomski novinari Aleksandar Milošević i Ivan Nikolić.

To što je Ministarstvo finasija danas objavilo da je Srbija u minusu 344 milijardi dinara bi trebalo da nas brine ukoliko bi se korona nastavila i budžetski deficit bio na tom nivou, kaže Nikolić iz časopisa „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT).

„Taj deficit je bio generisan pre svega u aprilu kad je ekonomija bila zatvorena, delom u maju, a stvari su se znatno popravljale narednih meseci, tako da je već julu i avgustu deficit bio tek oko 10 milijardi, što daje razlog za optimizam“, rekao je on.

Kako tvrdi, popravile su se i pojedine budžetske pozicije s prihodne strane:

„To znči da se ekonomija oporavlja i to prilično neočekivano snažno, znači realni sektor, industrija, neočekivano i poljoprivreda. Tako da je vrlo moguće, da ćemo ovu godinu završiti prilično slično kao prošlogodišnju, što bi bilo potpuno iznenađenje.“

Na pitanje kako tumači meru pomoći građanima od sto evra, Milošević iz lista „Danas“ objasnio je da je to verovatno uticalo na trenutnu potrošnju, ali da dugoročno neće imati efekat.

„Što se tiče smanjenja siromaštva, to je pomoglo u tom mesecu, dugoročno nije imalo efekat“, tvrdi on.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar