Milan Prostran Foto:N1

Agroekonomista Milan Prostran izjavio je za N1 da je dogovor Vlade i poljoprivrednika samo gašenje požara, a da su potrebna sistemska rešenja.

Prostran je u emisiji N1 Studio Live rekao da ima zamerke na vođenje agrarne politike, i da se ona ne može voditi na ovakav način gde se trguje predlozima jedne i druge strane.

Prostran je rekao da se mora rešiti pitanje amortizacije visokih troškova proizvodnje, tako što će se se usvojiti Zakon o regresiranju cene troškova inputa.

Takav zakon bi regulisao amortizaciju troškova za mineralno đuvrivo, gorivo, sredstva za zašzizu bilja, seme i sadni materijal, objasnio je Prostran.

Pročitajte još

Drugi bi bio zakon o regresiranju kamata, kojim bi se amortizovali troškovi onih poljoprivrednika koji su ušli u kreditne aražnamne.

Treće pitanje, pitanje tržišta, prema rečima Prostrana je mnogo teže, jer sse odnosi na tržište na kom više ne postoje garantovane cene i spoljnotrgovinske barijere.

„Mi ne spominjemo jednu instituciju, a to je zadruga. Možemo je zvati kako god hoćete, stara je gotovo 180 godina, tu se moraju okupiti mali i srednji farmeri, koji ne mogu da konkurišu velikim kompanijama“, podsetio je.

Prostran je predočio da u evropskim zemljama država stimuliše osnivanje zadruga, i mali poljopriverdnici putem njih učestvuju na produktnim berzama.

Pročitajte još

Iako pozdravlja uvećanje agrarnog budžeta, Prostran je poručio da bi udeo sredstava za poljoprivredu u ukupnom budžetu trebalo da bude srazmeran udelu poljoprivrede u ukupnom BDP-u, odnosno oko 10 odsto.

Poređenja radi, izneo je podatak da je udeo agrarnog budžeta u ukupnom budžetu EU 39 odsto.

„Poljoprivrednici su zbog ukupne situacije doživeli ekonomski fijasko, već u jesen su ušli sa skromnim ulaganjem. Ovo je samo gašenje požara“, kazao je Prostran, ističući da prolećne kulture traže mnogo veća ulaganja od jesenjih, te da ćemo tek sredinom naredne godine znati kakvo je pravo stanje.

BONUS VIDEO Milan Prostran: Poljoprivrednici doživeli ekonomski fijasko, ovo je samo gašenje požara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar