Foto: Printscreen FoNet/video

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da veruje da će vrlo brzo biti doneta odluka o poskupljenju struje, ali i naglasila da ne može da kaže kada će se to desiti jer je takva odluka u nadležnosti Agencije za energetiku, koja odlučuje o tome pošto takav zahtev dobije od Elektroprivrede Srbije (EPS).

Mihajlović je, odgovarajući na pitanja novinara po predstavljanju predloga Integrisanog nacionalnog klimatskog i energetskog plana u Beogradu, naglasila da ministarstvo kome je na čelu ne odlučuje o poskupljenju struje, ali i da je javno izašlo sa ocenom da je poskupljenje struje neophodno.

„Mi smo pripremili Uredbu o energetski ugroženim kupcima, svesni da postoje domaćinstva u Srbiji koji ne mogu da plate ni sadašnju cenu stuje i grejanja. Tako smo pomogli onima koji ne mogu da plate, i dali mogućnost Agenciji za energetiku da poveća cenu kada bude dobila zahtev od EPS“, rekla je Mihajlović.

Kada je reč o diversifikaciji u energetskom sektoru u Srbiji, ocenila je da taj sektor godinama bio „potpuno energetski zatvoren“.

„Velika je šteta što ovu veliku, svetsku i evropsku krizu dočekujemo sa mnogo manje mogućnosti da se sa njom borimo, nego da smo napravili gasne interkonektore i zato što nismo ulagali u nove kapacitete pa danas uvozimo električnu energiju“, rekla je Mihajlović i ukazala na stalne otpore otvaranju tržišta.

„Srbija ima jednog dobavljača gasa – Rusku Federaciju, i dve tačke u kojima taj gas ulazi u zemlju, od kojih je Horgoš još zatvoren za treće strane koje bi mogle da ponude gas. Rezultat toga je da je u prošlosti cena gasa za privredu bila najviša u Evropi, a tržište smo držali zatvorenim delom i zbog lobističkih interesa, a i sada ima otpora kada tržište otvaramo“, ukazala je Mihajlović.

Mnogo je otpora, mnogo je jednostavnije ćutati i ne raditi

Upitana o iskrenosti evropskog puta Srbije u EU kada je reč o energetici, navela je da „nikada više energije“ nije potrošila na poslu nego u poslednje dve godine.

„To znači da je otpora mnogo, i da je mnogo jednostavnije ćutati i reći ‘nećemo sada to da radimo’ nego doneti odluke i raditi, ali otvorili smo taj klaster, pripremili strategije i usvojili zakone. Veliki je, međutim, otpor u javnim preduzećima i tu stvari moraju da se menjaju i verujem da nova Vlada mora da radi na tome“, ocenila je Mihajlović uz poruku da Srbija već kasni sa „Zelenom agendom“.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre je, na pitanje novinara kako će EU pomoći Srbiji ukoliko uvede sankcije Rusiji i ostane bez gasa, naglasio da EU već sarađuje sa Srbijom na brojnim projektima u energetici, uključujući izgradnju gasnih interkonektora, povećanju energetske efikasnosti objekata kao i na „razvezivanju“ gasnog tržišta.

„To znači omogućavanje pristupa tržištu Srbije drugim gasnim operatorima, što bi trebalo da poveća ponudu i dovede do pada cena. Sa izbijanjem ukrajinske krize, kreirali smo platformu za kupovinu gasa, LNG i vodonika koja je otvorena i za Srbiju, tako da već nudimo niz konkretnih mera kao vid podrške“, rekao je Žiofre i naglasio da je EU spremna i dalje da pomaže Srbiji po ovim pitanjima.

BONUS VIDEO Radojka Nikolić: Ako je predsednik rekao – struja će i poskupeti 10 %

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar