Foto: Ksenija Stojiljković/Nova.rs

Povodom teksta na portalu Nova.rs u kome je profesor Poljoprivrednog fakulteta Milan Prostran naveo Industrija mesa Matijević jedan od najvećih uvoznika mesa, ova kompanija dostavila je objašnjenje o tome koliko životinja uzgajaju na svojim farmama u Srbiji.

Kako se u saopštenju kompanije navodi, Industrija Mesa Marijević složen je proizvodno-poslovni sistem koji ima tradiciju dužu od 30 godina i danas je nesporno najveći proizvođač svinja, pilića i junadi u Srbiji.

„Naši podaci su jasni i impresivni, Industrija Mesa Matijević zajedno sa povezanim pravnim licima godišnje na sopstvenim farmama proizvede više od 150.000 tovnih svinja, 5.000 komada tovne junadi i oko 8.000.000 tovnih pilića. Vodeći se poslovnim sloganom ‘od njive do trpeze’, Industrija mesa Matijević je paralelno sa neprekidnim ulaganjem u sopstvenu proizvodnju mesa izgradila i sopstveni lanac maloprodaje, po čemu smo jedinstveni“, navodi se.

Prema njihovim rečima, upravo zahvaljujući ovakvom zaokruženom procesu i sinergiji proizvodnje i prometa, Industrija mesa Matijević je vodeća firma u Srbiji u proizvodnji stoke, preradi i prometu mesa i mesnih prerađevina. Kao primer naveli su da je u povezanim firmama „Galad DOO“ i „Jedinstvo DOO“ kapacitet svinja iznosi oko 2.000 krmača, a godišnje se isporuči 42.000 tovljenika. Takođe, ističu da se u Bajmoku nalaze dve farme svinja ukupnog kapaciteta od 30.000 tovljenika godišnje, kao i farma junadi kapaciteta 1.000 komada godišnje. Dodaju i da je kapacitet farme za tov bikova u „Planti Futog“ 1.150 komada, dok je kapacitet farme „Peščara“ u Banatskom Karlovcu 10.000 tovljenika u turnusu, odnosno 30.000 godišnje.

„Posebno smo ponosni na sopstvene farme živine, kao što su farme u Srpskom Itebeju, Hetinu, Banatskom Karađorđevu, Tordi, Radojevu. Kapacitet svake farme je po 200-220.000 komada pilića u turnusu. Pri tom, način ishrane pilića je zasnovan na principu – sve sa naših njiva odnosno sva hrana koja se potroši u tim farmama obezbeđuje se iz fabrike stočne hrane ‘Galad DOO’ u Kikindi. Svi naši proizvodni pogoni su opremljenim najsavremenijom opremom, kakva se koristi u proizvodnji i preradi mesa i mesnih prerađevina u zapadno evropskim zemljama“, navodi se u saopštenju.

Sa nabrojanih farmi, ali i onih koje nisu pomenuli, kažu da se svakodnevno otprema sveže meso i mesne prerađevine iz sopstvene proizvodnje. Dodaju da je Industrija mesa Matijević društveno odgovorna kompanija koja zapošljava 3.000 radnika. Stalno ulaganje u proširenje i modernizaciju proizvodnje i prometa zahteva izuzetno visoka ulaganja a ova kompanija navodi da su oni u poskednje dve decenije u proizvodnju svežeg mesa uložili preko 200.000.000 evra.

„Prema tome, nikakvi tekstovi ne mogu dovesti u pitanje činjenicu da je Industrija mesa Matijević, kako po svojoj poslovnoj orijentaciji, tako i po egzaktnim proizvodnim podacima jedan od stubova proizvodnje svežeg mesa u Republici Srbiji. Sa druge strane, naša kompanija posluje na tržištu, koje je, kako je u tekstu navedeno, potpuno liberalizovano, na kome ne postoji zaštita domaće proizvodnje u mesnoj industriji kakva je nekad postojala, ali ne postoje ni subvencije i podsticaji za podršku domaćih proizvođača kakvi postoje u zemljama Evropske Unije.
Na liberalizovano tržištu više ne postoje isključive podele na proizvođače i trgovce mesom. Tržište Srbije, kao i tržište Evropske Unije više nije zatvoreno, promet robe i usluga je slobodan, tako da stare podele i isključivosti više ne važe, što znači da nije nikakva novost da i domći proizvođači u određenoj meri budu i uvoznici. Naša orijentacija da tržište snabdevamo mesom sa naših farmi je nesporna i trajna, a ona se ostvaruje u meri koliko je to moguće na otvorenom tržištu na kome su domaći proizvođači izloženi ne samo pritisku troškova, nego i konkurencije, kako one lojalne, koja nas jača, tako i one nelojalne koja pokušava da preostale domaće proizvođače zamori i omete u ispunjavanju njihove proizvodne i tržišne misije“, naveli su iz „Matijevića“.

BONUS VIDEO Anketa: Šta Beograđani misle o poskupljenju mesa

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar