Foto:Shutterstock/Privatna arhiva

Počinje nova akademska godina. Studentski život je sve skuplji, pa će mnogi akademci potražiti i poslove koji će njima i njihovim roditeljima omogućiti da lakše finansijski izguraju. Od prodaje, preko konobarisanja, pa sve do kreativnih zanimanja – postoje poslovi pogodni za studente, a koji nude pristojnu zaradu i do 120.000 dinara. Marta Sarić, koja se tokom studija bavila povremenim poslovma, podelila je svoje iskustvo za "Novu". Ona šalje poruku mladima - moguće je da se zaradi pristojna suma novca radeći ovakve poslove, a i da se diplomira.

Miloš Turinski iz Infostuda prvenstveno ističe da postoji veliki broj oglasa koje nude mogućnost ljudima da se zaposle i bez prethodnog radnog iskustva. Ovo može da bude korisno za studente, s obzirom na to da mnogi počinju da rade i od ranih studentskih dana, te nisu imali kada da steknu ikakvo iskustvo. S druge strane, to nisu poslovi koji su iz struke, ali svakako da mogu da posluže kao privremeno rešenje.

Foto:Privatna arhiva

Trgovina

U oblasti trgovine postoji veliki broj internet oglasa, a ponude su različite. Većina poslodavaca ne traži prethodno radno iskustvo u maloprodaji. Zapravo, većini nije bitno nikakvo prethodno iskustvo.

PROČITAJTE JOŠ

Na osnovu dostupnih oglasa, vidi se da se plate za prodavce kreću od 42.000 do 70.000 dinara. Pojedini poslodavci nude i mogućnost nepunog, odnosno part-time radnog vremena, što je za većinu studenata velika prednost.

Administracija

Poslovi koje dalje navodi naš sagovornik, a za koji takođe nije neophodno prethodno iskustvo, jesu poslovi u administraciji. Pod time se podrazumevaju zavođenje računa, ponuda, ugovora, elektronsko plaćanje i slično. Ova vrsta posla će verovatno najviše da odgovara studentima koji već imaju neko predzanje koje su stekli u srednjoj školi. Čak i ovde postoje mogućnosti za nepuno radno vreme. A kada je u pitanju zarada, prosečna plata koja se nudi ma oglasima iznosi 52.000 dinara.

Ugostiteljstvo

Za studente koji žele da novac zarade baveći se ugostiteljstvom – oglasa ima za različite pozicije. Tako mladi bez iskustva mogu da se zaposle kao konobari, šankeri ili recepcioneri.

Foto: Shutterstock

Kada je u pitanju konobarisanje, u pojedinim kafićima i restoranima postoji mogućnost part-time radnog vremena. Plate značajno variraju od objekta do objekta, te se kreću, prema informacijama sa oglasa, od 37.000 do 80.000 dinara. U sličnom rasponu kreću se i plate za šankere. Recepcioneri mogu da zarade najviše – od 40.000 pa sve do 120.000 dinara za rad u luksuznim hotelima.

Kopirajting

Studenti koji vole da pišu, a dobro se snalaze na društvenim mrežama, mogu da se oprobaju upravo u kopirajtingu.

U okviru tog posla, zaposleni pišu oglasna rešenja, stihove za reklamne džinglove, slogane, promotivne mejlove i sadržaj za društvene mreže ili sajtove određenih kompanija. Oni studenti koji znaju neki strani jezik mogu da se okušaju i u tome, a ovo je jedno od zanimanja koje često imaju fleksibilno radno vreme. Prosečna plata koja se nudi na oglasima na internetu je oko 50.000 dinara.

Traženje posla, posao, potraga za poslom
Foto: Shutterstock

Proofreader

Još jedan part-time posao je proofreader. Ovo je zapravo slično lektoru, ali je potrebno poznavanje engleskog ili nekog drugog stranog jezika. Naime, osoba koja se bavi ovim poslom ispravlja gramatičke i pravopisne greške u različitim vrstama tekstova.

Ovo zanimanje još uvek nije preterano zaživelo u Srbiji, te broj oglasa dostupnih na internetu nije veliki, ali ako je sudeći tim ponudama, proofreader može da zaradi i preko 75.000 dinara mesečno.

Dnevnice za studente i do 3.000 dinara

Razgovarali smo sa Martom Sarić, koja je pre nekoliko dana diplomirala na Višoj poslovnoj školi, a tokom studija se bavila povremenim radom.

Marta Sarić Foto:Privatna arhiva

„Radila sam preko Omladinske zadruge. To funkcioniše tako što se učlanite, i onda vas iz zadruge zovu kada se otvori neko radno mesto. Tada vam kažu kolika će biti isplaćena dnevnica i šta treba da radite, a onda je na vama da li ćete da prihvatite“, priča nam Marta.

Kako dalje priča za „Novu“, ona je uglavnom radila u prodaji, i to u određenim buticima. Ona ističe da je uspevala da uskladi i studiranje i posao, te da njeno obrzaovanje nije ispaštalo.

Marta Sarić Foto:Privatna arhiva

„Znam da su u pojedinim firmama dnevnice bile i skoro 3.000 dinara“, kaže Marta, objašnjavajući da studenti mogu da dobro da zarade čak i kada se bave samo povremenim poslovima.

BONUS VIDEO Koliko košta studiranje: Korišćenje studentskog doma i menze olakšava rashode

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare