Švedska je jedna od ekonomski najrazvijenijih zemalja u Evropi, te su shodno tome prosečne plate tamošnjeg stanovništva velike i iznose oko 4.000 evra. Zbog toga su i cene proizvoda dosta skuplje u odnosu na našu zemlju. Zapravo, tako bi, logično, trebalo da bude, ali nije. Influenserka i korisnica društvenih mreža Marija iz Beograda trenutno je na odmoru u Stokholmu u Švedskoj, a prema njenim rečima, tamo je skoro sve jeftinije dva do tri puta, a neki proizvodi i četiri puta nego što je u Srbiji.

Koliko je u Srbiji sve skupo, najbolje pokazuje poređenje cena osnovnih životnih namirnica i sredstava za ličnu higijenu sa cenama u Švedskoj, koja inače važi za veoma skupu zemlju, zbog čega čak i Šveđani, na mesečnom nivou, odlaze u susednu Dansku u nabavku namirnica.

Beograđanka i influenseka Marija trenutno boravi u Švedskoj, a za Nova.rs sumirala je cene osnovnih proizvoda za koje je bila ubeđena da su duplo veće nego što su kod nas.

Ali nisu – mnogi su čak dva do tri puta, ali i četiri jeftiniji nego u srpskim marketima.

PROČITAJTE JOŠ:

Tako, recimo, pasta za zube brenda „Sensodyne“ u jednom švedskom marketu košta manje od 300 dinara odnosno dve u paketu koštaju 460 dinara.

Cene u Švedskoj Foto: Privatna arhiva

U Srbiji se cena ove iste paste kreće čak do 680 dinara po komadu, što je, složićete se, preskupo. Naravno, ako pogledate na sajtu „cenoteka“, videćete da istu pastu možete pronaći u više mesta po različitim, ali mahom sličnim cenama – razlika je do nekih 100 dinara, što se ne može reći za švedski maket, u kom dve paste dobijate za te pare, a čak i jeftinije.

Marija kaže da joj se bukvalno slošilo kada je videla ovu „akciju“ kod Šveđana, koja zapravo i nije akcija nego normalna cena paste za zbe.

„Verujte da sam ceo dan pod utiskom. Bolje da nisamni išla u kupovinu jer mi nije dobro kada sam uporedila njihove cene sa našim. Nas deru, slobodno mogu reći.

Cene u Švedskoj Foto: Privatna arhiva

Što se tiče popularne „Dove“ kupke (kažemo – popularne, jer je njena cena u srpskim marketima zaista popularna), ona košta kao „Svetog Petra kajgana“!

Naime, u Švedskoj kupka „Dove“ srednje veličine odnosno od 400 mililitara košta oko 250 dinara, tačnije 255. S druge strane, ista ta kupka u pojedinim našim marketima košta paprenih 796 dinara, što je čak tri puta skuplje.

Može, naravno, da se pronađe i za manje para, posebno kada je na akciji – za nekih 500 dinara, što je opet duplo skuplje nego kod Šveđana.

PROČITAJTE JOŠ:

Mnogo povoljnija nego kod nas je kupka „Nivea“ i to ono porodično pakovanje – čak 700 mililitara ove kupke u Švedskoj košta 500 dinara. Kod nas je, pak, njena cena znatno veća – iznosi blizu 900 dinara.

Cene u Švedskoj Foto: Privatna arhiva

Najveći šok za Mariju (ali i sve nas) jeste cena „Listerina“, sredstva za ispiranje usta koje je u Srbiji prilično skupo, te košta oko 1.000 dinara.

U Švedskoj se, pak, može kupiti čak tri boce ovog sredstva za te pare.

Cene u Švedskoj Foto: Privatna arhiva

Još veće razočaranje bilo je kada je Marija videla „Dove“ rol on. Cena u švedskom marketu je 170 dinara, dok ga u našim srpskim radnjama nema ispod 600 dinara.

Cene u Švedskoj Foto: Privatna arhiva

S obzirom da Marija i njena porodica imaju kucu za koju redovno kupuje hranu, osvrnula se i na tamošnje cene ovih proizvoda.

Tako, kako kaže, dok u Srbiji tek nekoliko komada pakovanja hrane za kuce plati oko 400 dinara, u Švedskoj za 700 dinara dobije čak 24 ovih pakovanja.

„Morali smo da napustimo market, nisam više mogla da gledam cene. Otišli smo kako bih što pre došla k sebi, jer sam baš povređena i uvređena jer ovo stvarno nije realno za naš standard „, kazala je ona.

Šest čokoladica u Švedskoj za jednu u Srbiji

Što se tiče hrane, popularna čokoladica „Kinder country“ u Švedskoj je nekoliko puta jeftinija nego kod nas.

Čak šest ovakvih čokoladica u švedskim maketima košta 370 dinara, dok je u našim prodavnicama cena jedne 120 dinara. Šta reći…

Cene u Švedskoj Foto: Privatna arhiva

Inače, dok se Srbija suočava sa brojnim izazovima u oblasti ekonomije, nezaposlenosti i opšteg standarda života, naši ljudi odlučuju da se upute prema Švedskoj u potrazi za boljim radnim prilikama i većim primanjima.

Sa svojim visokim standardom života, socijalnom sigurnošću i stabilnom ekonomijom, Švedska je stekla reputaciju kao zemlja koja pruža velike mogućnosti za razvoj karijere i ostvarenje finansijskih ciljeva. Prema nekim procenama, u Švedskoj trenutno živi oko 140.000 Srba.

Pak, iako je tamo sve skupo (ali im je i životni standard veći) ipak su tamo neki proizvodi značajno jeftiniji nego što su kod nas.

BONUS VIDEO: Zašto cene ne prate pad inflacije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare