Foto: Shutterstock

"Kako da uštedim struju", "Kako da smanjim račune" i "Koje male korake da preduzmem", pitanja su koja je sebi makar jednom postavio svaki potrošač. Dobra vest je da postoje male stvari koje svako može da preduzme kako bi smanjio potrošnju električne energije, a samim tim i troškove za račune.

Kako sprečiti rasipanje energije u prostoru?

Ugradite termostatske ventile na vaše radijatore, jer će vam to omogućiti regulisanje temperature prema vašim potrebama, smanjenje gubitaka energije i doprineti vašem komforu.

Foto: Shutterstock

Željenu temperaturu u svim prostorijama regulišite termostatskim ventilom – nemojte grejati na maksimum, a temperaturu regulisati otvaranjem prozora.

Postavite termostatske ventile u spavaćim sobama na 18 stepeni, jer svaki stepen manje znači i 6 odsto manje energije za grejanje te prostorije.

Nemojte pušiti u dnevnom boravku. Zbog toga ćete morati sobu da provetravate mnogo češće i da time drastično povećate potrošnju energije za grejanje. Ako već pušite, izađite na terasu.

Mašina za pranje i sušenje veša

Uključujte mašinu za veš i mašinu za sudove noću, odnosno u doba niže tarife, jer je elektricna energija noću jeftinija čak četiri puta nego danju.

Foto: Shutterstock

Perite veš i sudove na nižoj temperaturi. Mašine napunite vešom odnosno sudovima pre pranja jer tako smanjujete broj pranja mesečno a time i utrošenu energiju
i vaše račune.

Sijalice

Kad god je moguće, koristite prirodno svetlo i gasite sijalice u prostorijama u kojima nema nikoga. Zamenite obične sijalice sa užarenim vlaknom štedljivim LED sijalicama. Obična sijalica snage 100 W daje isti osvetljaj kao štedljiva LED sijalica snage od samo 12-15 W.

Foto: Shtterstock

To znači da zamenom sijalica možete smanjiti potrošnju električne energije za osvetljenje sedam do osam puta.

Osim toga, obične sijalice traju prosečno 1.000 sati, dok štedljive rade i vise od 10.000 sati.

Ostali električni uređaji

Isključujte uređaje kada ih ne koristite – time ne samo da štedimo električnu energiju, već produžavamo i životni vek uređajima.

Bojler

Bojler je jedan od najvećih potrošača električne energije u domaćinstvu – njegovom radu posvetite posebnu pažnju.

Foto: Shutterstock

Temperaturu vode podesite na termostatu bojlera na 60 stepeni,  jer ćete tako smanjiti nepotrebne gubitke.

Nemojte držati bojler stalno uključen jer su tako gubici toplote i potrošnja električne energije najveći. Uvek uključujte bojler noću, a gasite ga danju. Ne zaboravite da je električna energija noću jeftinija čak četiri puta nego danju. Ako je vašem višečlanom domaćinstvu potrebno više tople vode tokom dana nego što obezbeđuje kapacitet vašeg bojlera, bolje je da ga zamenite većim nego da ga držite uključenog danju.

Ako zamena bojlera znači prevelike izdatke za vaš kućni budžet ili vam je ipak potrebna dodatna topla voda danju, uključite bojler pola sata pre nego što želite da se istuširate, a posle ga ponovo isključite.

Redovnim uklanjanjem kamenca koji se toloži na grejačima doprinećete bržem zagrevanju vode i značajnom smanjenju potrošnje energije, a time i smanjenju vaših troškova.

Šporet i spremanje hrane

Hranu spremajte u sudovima veličine ringle da biste izbegli nepotrebno rasipanje energije.

Foto: Podravka

Poklopite posudu koju koristite jer ćete tako vreme kuvanja i potrošnju energije smanjiti za oko 10 odsto.

Ukoliko kuvate u ekspres loncu, prepolovićete vreme kuvanja i potrošnju energije.

Ako isključite ringlu nekoliko minuta pre nego što je jelo gotovo, jelo će nastaviti dalje da se kuva, a vi ćete dodatno uštedeti energiju.

USAID-ov projekat Bolja energija već drugu godinu zaredom nastoji da svojim aktivnostima ne samo edukuje stanovništvo već i da kroz implementaciju pilot projekata uspostavi nove, održive modele finansiranja energetske efikasnosti u Srbiji.

„Pametne navike za održivu budućnost – štedi energiju svaki dan!“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar