Foto: Shutterstock

U Beogradu muškarci sa najvišim obrazovanjem, masterima ili doktoratima, u odnosu na svoje koleginice zarađuju 47.000 dinara više, tačnije prosek plata najobrazovanijih muškaraca je veći od 151.000 dinara, žene istog stepena obrazovanja su u septembru prošle godine zarađivale 104.549 dinara.

Muškarci su bez obzira da li se radi o zaposlenima bez osnovnog obrazovanja ili sa visokom stručnom spremom imali veće zarade od žena, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Ta razlika među najobrazovanijima, a radi se pre svega o onima sa master ili diplomama fakulteta poput Medicinskog ili Arhitektonskog manja je kako se ide dalje od Beograda. Naime, u Vojvodini je to nekih 30.000 dinara razlike u platama, odnosno 109.000 dinara zarađuju muškarci u odnosu na 79.000 dinara koliko je prosečna zarada žena.

U centralnoj, južnoj, istočnoj Srbiji te razlike su duplo manje, odnosno prosečna zarada muškaraca u septembru prošle godine je u ovim delovima Srbije bila za nekih 15.000 dinara veća nego kod žena.

Ukupno gledano, muškarci su prosečno zarađivali 69.048 dinara mesečno, a žene 60.744 žene, dok je kako se smanjuje nivo obrazovanja i razlika u platama manja.

Tako su muškarci sa završenom četvorogodišnjom srednjom školom imali platu od 61.312 dinara u proseku, dok je ona kod žena istog obrazovanja bila 52.855 dinara. Sa četvorogodišnjim fakultetima razlika u platama u celoj Srbiji je 21.217 dinara u korist muškaraca, dok je u Beogradu ta razlika gotovo 33.000 dinara.

Profesorka sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Marija Babović za Danas kaže da se te razlike najverovatnije pojavljuju na osnovu segregacije koja postoji na tržištu rada.

„Žene se više koncentrišu u sektorima poput usluga, obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i delatnosti poput istraživanja i to su sektori u kojima su zarade niže. Muškarci se koncentrišu u sektorima inženjerstva, industrije, IKT, i te razlike, a naročito u IT sigurno su veće“, ističe Babović.

Opširnije pročitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO Da li je naše obrazovanje spremno na digitalizaciju

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare