Foto: Shutterstock

Električna energija ponovo je poskupela, a prvi uvećani računi stižu već ovih dana. Ipak, to što je struja sada skuplja, ne znači da i neki naredni račun mora biti veći. Uz pomoć nekoliko jednostavnih koraka, možete ostvariti veliku uštedu energije, a samim tim i novca.

Kako sprečiti rasipanje energije u prostoru?

Prva stvar koju možete da uradite, ukoliko želite da uštedite struju je da ugradite termostatske ventile na radijatore. Oni omogućavaju regulisanje temperature prema sopstvenim potrebama, što automatski smanjuje nepotrebno trošenje energije, ali vam omogućava da imate veći komfor i birate temperaturu.

Željenu temperaturu u svim prostorijama regulišite termostatskim ventilom. Naš predlog je da ne grejete prostor na maksimalnoj temperaturi, da ne biste otvarali prozore kada je previše vruće.

Imajte u vidu da i jedan stepen niže temperature može predstavljati ozbiljniju uštedu električne energije na mesečnom nivou. Na primer, podesite temperaturu u spavaćoj sobi na 18 stepeni. Svaki stepen niže, znači čak šest odsto manje energije potrebne za grejanje te sobe.

Takođe, pušači znaju da zadimljene prostorije moraju češće da se provetravaju, a time se drastično povećava potrošnja energije za grejanje. Ako konzumirate cigarete, predlog je da izađete na terasu ili napolje, kako prostor u kome boravite i koji grejete ne bi bio zadimljen.

Mašina za pranje i sušenje veša

Neki od najvećih potrošača energije su mašina za veš i sudove, ali ako se oni koriste noću, kada je struja jeftinija, čak četiri puta u odnosu na dan, može da se ostvari značajna ušteda.

Takođe, uštedećete ako perete i veš i sudove na nižoj temperaturi.

Foto: Shutterstock

Bojler

Bojler je takođe veliki potrošač električne energije, ali gubici mogu lako da se smanje, tako što ćete temperaturu vode na termostatu bojlera podesiti na 60 stepeni. Takođe, nema potrebe da bojler držite uključenim stalno, jer se tako „rasipa“ najviše električne energije.

Uvek uključujte bojler noću, a gasite tokom dana, jer je tokom noći cena električne energije daleko niža. Ako u vašem domaćinstvu živi više članova i neophodna vam je veća količina tople vode tokom dana, dugoročno je najisplativija opcija da zamenite bojler novim i većim.

Ukoliko ne možete da priuštite kupovinu novog bojlera, a želite da uštedite električnu energiju, predlog je da uključite bojler pola sata pre nego što želite da se istuširate, a potom ga ponovo isključite kada završite.

Isto tako, uštedećete i ako redovno uklanjate kamenac koji se taloži na grejačima bojlera, jer ćete time doprineti bržem zagrevanju vode, što automatski umanjuje potrošnju energije i vaš račun.

Foto: Shtterstock

Sijalice

Kad god je moguće, koristite prirodno svetlo i gasite sijalice u prostorijama u kojima niko ne boravi. Pored toga, obične sijalice sa užarenim vlaknom možete da zamenite štedljivim LED sijalicama, jer one sa snagom od samo 12-15 W daju isto osvetljenje kao obične sijalice snage 100 W.

To znači da zamenom sijalica možete smanjiti potrošnju električne energije za osvetljenje sedam do osam puta. Osim toga, obične sijalice traju prosečno 1.000 sati, dok štedljive rade i više od 10.000 sati.

Ostali električni uređaji

Jedan od najjednostavnijih saveta je da jednostavno isključite uređaje kada ih ne koristite. Osim što ćete tako uštedeti struju, produžićete i životni vek tim uređajima.

Šporet Foto:Shutterstock

Šporet i spremanje hrane

Potrudite se da hranu kuvate u sudovima koji odgovaraju veličini ringle kako biste izbegli nepotrebno rasipanje energije. Dok kuvate, poklopite šerpu koju koristite, jer ćete tako ne samo skratiti vreme kuvanja, već i potrošnju energije – i to za oko 10 odsto.

Izbor posuđa takođe može imati uticaja. Ekspres lonac skraćuje vreme potrebno da se jelo skuva, čak može i da ga prepolovi. Još jedan mali korak koji može doprineti uštedi električne energije je da isključite ringlu nekoliko minuta pre nego što završite kuvanje, jer će se jelo i dalje kuvati, ali će utrošak energije biti manji.

U okviru zajedničkog projekta, Ministarstvo rudarstva i energetike i USAID-ov projekat “Bolja energija” vas savetuju kako da uštedite energiju i platite manje svoje račune.

Projekat ‘Bolja energija’ nastoji da svojim aktivnostima ne samo edukuje stanovništvo, već i da kroz implementaciju pilot projekata uspostavi nove, održive modele finansiranja energetske efikasnosti u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar