Nema osobe (pretpostavljamo) koja nije čula za najpoznatiju pirotsku poslastičarnicu, u kojoj kugla sladoleda košta, verovali ili ne, 30 dinara. To je, zapravo, novija cena, jer je do skora kugla koštala svega 10 dinara. I dok Pirot i dalje ostaje grad u kom je sladoled najjeftiniji, srpska prestonica je ove godine oborila sve rekorde - sladoled je poskupeo za 50 odsto, pa je tako kugla sladoleda u samom centru grada postala pravi luksuz - čak 250 dinara.

S porastom temperature, raste i želja za najslađim letnjim osveženjem – sladoledom.

A ove sezone njemu je u Beogradu, kako se čini, narasla i cena, pa tako najjeftinija kugla košta oko 180 dinara dok je najskuplja čak 250.

Cene sladoleda, bar u prestonici, skočile su i do 50 odsto u odnosu na prošlu sezonu. To za Nova.rs tvrde građani koji su za vikend uživali u lepom vremenu u srpskoj prestonici i koji su svoje nezadovoljstvo, povodom cene sladoleda, delili na platformi „X“.

„Kakav divan dan! Sunce, šetnja, nema gužve, sve kako treba, osim kugle sladoleda koja je 250 dinara. Ljudi moji, 250 dinara! Šta sam dobio, sladoled sa gramom zlata?Zlatnu vanilu ili zlatnu čokoladu? Pritom sam uzeo dve kugle, žena i deca takođe. Ode 2.000 samo na sladoled, a tek smo počeli dan!“, napisao je korisnik ove platforme, a onda su usledili komentari drugih koji su mahom potvrdili njegovu konstataciju da je sladoled ove godine definitivno ksuplji.

PROČITAJTE JOŠ:

Tragom ovih komentara, ekipa portala Nova.rs istražila je koliko košta kugla sladoleda u strogom centru Beograda, koliko na periferiji grada, a koliko u drugim gradovima u Srbiji.

Pirot najjeftiniji

Grad na jugu Srbije odavno važi za mesto u kome su cene bagatela, posebno kad je reč o hrani.

Ovako jeftina kugla sladoleda može se kupiti u poslastičarnici „Mladost“, u centru grada, kod Golemog mosta. Do prošle godine, kako su ispričali jednom prilikom u ovoj poslastičarnici, sladoled je koštao 10 dinara, ali su zbog opšteg rasta cena morali da podignu cenu na 20 dinara po kugli.

Sada je, kako za Nova.rs kaže zaposleni u ovom lokalu, cena kugle 30 dinara, što je, složićete se, i dalje baš jeftino.

Foto: Privatna arhiva

„Mislimo da cena i dalje nije velika, po njoj smo poznati u celoj Srbiji, ali i po ukusu sladoleda koji je ostao isti“, kaže nam jedna od zaposlenih.

Sladoled na kuglu je nešto manje skuplji u Beloj Palanci – 50 dinara.

U Valjevu je od 90 do 120 dinara, a slična cena je i u Šapcu – oko 100 dinara po kugli.

U Novom Sadu je moguće pronači kuglu za 130 dinara, ali isto tako i za 200. U čemu je razlika – to znaju samo poslastičari.

S druge strane, kuglu sladoleda u Beograda gotovo da ne možete da nađete ispod 200 dinara. Takva je cena, mahom, po celom gradu, dok je u strogom centru grada 250 dinara.

Zanimljivo je da je na „levoj obali“ odnosno u naselju Krnjača kugla sladoleda takođe 200 dinara. Ako želite po dve kugle za vas i drugaricu, iskeširaćete skoro 1.000 dinara tačnije 800.

#related-news_1

Da je kugla sladoleda zaista poskupela, za Nova.rs potvrđuje vlasnik poslastičarnice Cane iz Mirjeva, koji kaže da se cena povećala zbog opšteg rasta cena.

„Struja, gorivo, gas, hrana i komunalije, dugačka je lista namirnica i usluga koje su ove godine poskupele. Zaista je suvišno pitati zbog čega je došlo do poskupljenja. Prosto smo bili uslovljeni. Poskupeo šećer, brašno, mleko, apsolutno sve, radnici traže veće plate… Nismo imali izbora“, kaže ovaj poslastičar.

Ada Ciganlija Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Dodaje da je najveći skok upravo zbog samog materijala koji se koristi pri izradi sladoleda.

S druge strane, cena točenog ostala je ista baš zbog toga što u njega ide – voda.

„Trudimo se da naši sladoledi budu kvalitetni, hranljivi, dakle da se zaista osete mleko, voće, pistaći, a ne da se koriste arome i da se razblažuje s vodom. Nisam srećan zbog promene cene, naravno, odavno imam svoje mušterije, ali šta da radimo? Tako nam je, kako nam je, bitno nam je sada da je ukus ostao isti, po čemu smo, inače, prepoznatljivi“, kaže on.

Industrijski sladoled je zabeležio mnogo manji rast cene. Sladoled na štapiću je tako poskupeo od 10 do 50 dinara, odnosno od 15 do 33 odsto.

BONUS VIDEO: Neobični sladoledi u Zemunu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare