Davor Macura Foto:Alta Pay Grupa/Promo/Shutterstock

Avio kompanije Željka Mitrovića i Nikole Petrovića, čiji su avioni prizemljeni krajem februara, nakon skandala promenile su ime, delimično i vlasnika, a njihov ugled je trajno narušen. Ubrzo nakon što se vest o tome proširila, firmu za vazdušni prevoz putnika otvara još jedan dobro poznati biznismen blizak vlasti. Reč je o Davoru Macuri, vlasniku kompanija Alta Pay i firme ABL Solvent, kome je država nedavno poklonila zemljište vredno više od 200 miliona evra.

Dve avio kompanije “Er Pink” i “Air Emeralds”, čiji je suvlasnik bio Željko Mitrović, kao i “Star Fly Wings”, iza koje stoji Nikola Petrović, ostale su bez dozvola za letenje u EU. Njima su oduzeti sertfikati vazdušnog operatera, čemu je prethodio vanredni inspekciji nadzor i sumnja da ozbiljno krše pravila EU o vazdušnom saobraćaju.

Ubrzo je Mitrović formalno izašao iz vlasništva “Er Pinka”, a kompanija promenila ime u “Imperialjet”, dok je Nikola Petrović takođe promenio naziv svoje avio firme u “Soft White”. Imena njihovih firmi više nema na spisku ovlašćenih operatera na sajtu Direktorata za civilno vazduhoplovstvo.

Foto: Björn Trotzki / imago stock&people / Profimedia/Dusan Milenkovic/Amir Hamzagic/ATAImages

Za to vreme još jedan biznismen blizak vlasti ulazi u posao sa vazdužnim prevozom. Naime, Davor Macura sredinom aprila otvara avio-kompaniju “Aerolux doo”. U njoj je i direktor i stopostotni vlasnik, a sedište firme je u Zemunu u Ugrinovačkoj ulici.

Prema dostupnim podacima, ta firma registrovana je u APR-u 17. aprila, a naravno donet je i Osnivački akt. Kako piše u tom dokumentu, glavna delatnost je vazdušni prevoz putnika, a među ostalima navodi se proizvodnja vazdušnih i svemirskih letelica i odgovarajuće opreme, popravka i održavanje letelica, posredovanje u prodaji mašina industrijske opreme, brodova i aviona, vazdušni prevoz tereta…

Pročitajte još:

Da li je tražila dozvole od Direktorata za civilno vazduhoplovstvo i potrebne sertifikate, pitali smo tu instituciju, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

Ovo je inače čak 15. firma u kojoj Davor Macura ima vlasništvo, a njegov biznis za vreme vlasti Srpske napredne stranke vrtoglavo je napredovao.

Davor Macura Foto:Alta Pay Grupa/Promo

Poklonjeno zemljište od 200 miliona evra

Na sebe je skrenuo pažnju kada je preko svoje kompanije ABL Solvent, tada gubitaša, kupio propalog giganta – Industriju mašinu i motora na Novom Beogradu za oko 70 miliona evra. Tada mu je, kako su mediji pisali, za tu akviziciju kredit odobrila AIK banka, iako je bio u minusu.

Mnogo atraktivnije od objekata i opreme koji su se nalazili na toj lokaciji je 35 hektara zemljišta, nad kojim je prema tada važećem zakonu imala samo pravo korišćenja. Da bi Macurina firma mogla da gradi na toj lokaciji, bilo je potrebno da plati konverziju iz prava korišćenja u pravo svojine, što bi je u to vreme koštalo više od 200 miliona evra.

Međutim, vlast menja zakon i omogućava mu (i drugim tajkunima) da konverziju izvrši besplatno, čime je Macuri zapravo bez ikakve nadoknade poklonjeno zemljište na atraktivnoj lokaciji, vredno više stotina miliona evra.

Sada na tom prostoru planira da zida luksuzni stambeno-poslovni kompleks sa nekoliko kula od koja će najveća imati visinu od 160 metara.

Partnerstvo sa EPS-om

Njegove firme inače se bave izgradnjom zgrada, kupoprodajom nekretnina, ali i bankarskom delatnošću. U biznis je ušao otvarajući menjačnicu, a sada je vlasnik “Alta banke”.

Njegova glavna firma je Alta pay group, ostvarila je milionski profit. Jedan od najvrednijih poslova skloplila je sa Elektroprivredom Srbije, preko strateškog partnerstva, i to bez tendera.

Naime, Nova.rs je početkom novembra prošle godine objavila da nova usluga EPS-a “Uvid u račun” potrošačima nudi elektronsko preuzimanje i plaćanje računa. Ono što u tom trenutku ta kompanija nije objavila je da će građani plaćati proviziju Macurinoj firmi “Alta Pay”.

I dok je EPS “sakrio” kome je poveren posao za elektronsko plaćanje računa, Alta Pay se na svojoj internet prezentaciji “pohvalio” novim strateškim partnerstvom. Oni su za saradnju sa najvećom kompanijom u Srbiji napisali “uzbudljive vesti dolaze iz sveta digitalnog poslovanja i energetike”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare