Ako već duže vreme razmišljate da sa svojim roditeljima, bakama ili dekama porazgovarate o opciji da pređu da žive u starački dom, prvo što treba da uradite jeste da istražite koje uslove nude državni, a koje privatni domovi za stare. U nastavku teksta donosimo vam sve o njima.

Prelazak u starački dom predstavlja veliku odluku za porodicu. Ipak, koliko god da je teško, mnogo je lakše kada već unapred znate šta tražite odnosno kakav dom želite za oca, majku, baku ili deku…

U Srbiji postoje državni i privatni domovi za stare, a razlika između njih ogleda se u ceni, u veličini smeštaja, uslovima stanovanja…

Državni domovi

Usluga smeštaja državnih domova za stare, konkretno u Beogradu obezbeđuje Gerontološki centar Beograd kroz stacionarni i apartmanski smeštaj u četiri doma: Dom Bežanijska kosa, Dom Voždovac, Dom Кaraburma i Stacionar.

Cena smeštaja zavisi od stepena podrške koja je potrebna korisniku, kao i od vrste smeštajnog kapaciteta (jednokrevetni ili višekrevetni odnosno sobni ili garsonjerski smeštaj).

PROČITAJTE JOŠ:

Cene smeštaja u beogradskim domovima kreću se od 36.871 dinar do 78.509 dinara. Najpovoljni je, kako je istaknuto na sajtu, Dom Voždovac s najnižom cenom od 36.871 dinar.

Radi se o dvokrevetnoj sobi koja uključuje toalet sa kupatilom i terasu, a ovakva soba ponuđena je za korisnike sa četvrtim stepenom podrške, odnosno onima koji većinu dnevnih životnih aktivnosti obavljaju sami.

Starački dom, penzioneri, dom za stara lica
Foto: Shutterstock

S druge strane, najskuplja soba je ona koja u svom sastavu poseduje i čajnu kuhinju i cena za takvu dvokrevetnu sobu iznosi 68.351 dinar.

Većina domova raspolaže sa jednokreventim, dvokrevetnim, trokrevetnim i višekrevetnim sobama, a na porodici je da odluči šta želi za svog člana, te tako od potreba zavisi i konačna cena.

Dom Bežanijska kosa je, prema dostupnim informacijama najskuplji. Naime, za jednokrevetni apartman potrebno je izdvojiti 78.509 dinara mesečno. To je cena za korisnika kom je potrebna potpuna pomoć drugog lica u obavljanju dnevnih životnih aktivnosti.

Najjeftinija soba u ovom domu je oko 42.000 dinara i to su uglavnom dvokrevetne sobe koje imaju zajendičko kupatilo i dvokrevetne ili višekrevetne garsonjere.

Cena u drugim gradovima niža

Što se tiče drugih gradova u Srbiji, mesto u državnom domu za stare je u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu jeftinije nego u prestonici.

U okviru Gerontološkog centara „Novi Sad“ nalaze se tri zasebna objekta domskog smeštaja i to na Limanu, Novom naselju i u Futogu, sa smeštajnim kapacitetom od 868 mesta.

Za državni dom treba izdvojiti od 25.792 dinara, koliko je dvokrevetna soba za nezavisne korisnike u Futogu, do 56.464 dinara koliko staje jednokrevetna garsonjera za stacionarni smeštaj na Novom naselju.

PROČITAJTE JOŠ:

Što se tiče juga Srbije, u Nišu se cena staračkih domova kreće od 29.700 do 41.800 dinara. Cena zavisi od stepena podrške korisniku odnosno da li su u pitanju zavisni korisnici (osobe koje nisu u mogućnosti da samostalno funkcionišu i zavise od pomoći i nege drugih lica) il isu mahom samostalni.

Kakva je procedura

Procedura za smeštaj pokreće se nadležnom centru za socijalni rad na mestu opštine gde podnosilac zahteva živi u kome se i dobija informacija o neophodnoj dokumentaciji.

Kada se izabere dom podnosi se zahtev za smeštaj, a posle toga dom, uz pregled dokumentacije i razgovora sa korisnikom, donosi odluku da li može da pruži adekvatnu brigu, negu, nakon čega se obavlja prijem.

Privatni starački domovi

Privatni starački domovi poskupeli su prošle nedelje. To je već drugo podizanje cena u ovoj godini, a kako je vlasnik jednog takvog doma ispričao za Nova.rs, cena mesta kreće se od 60.000 pa do čak 1.500 evra. Dakle, sve zavisi šta želi korisnik, ali cena zavisi i od same lokacije doma.

Ako je na periferiji grada, cena je niža, a ako je bliže centru, onda je, podrazumeva se, veća.

Naravno, porodice mahom biraju dom čije usluge koštaju oko 100.000 dinara, a takvih je na teritoriji Beograda puno.

Foto:Shutterstock

Ovakvi domovi nude namenske jednokrevetne i dvokrevetne apartmane sa kupatilom, terasama, kao i prostranim dvorištem, a ishrana je, kako se navodi na više sajtova domova, iz profesionalne kuhinje.

Pored mogućnosti trajnog ili privremenog smeštaja, privatni domovi nude i rehabilitaciju – ukoliko je korisnicima potrebna banjska rehabilitacija ili fizikalna terapija usled problema sa kretanjem, preloma kuka ili moždanog udara, omogućen je sveobuhvatni tretman od strane lekara fizijatra i fizioterapeuta.

Zbog toga je i cena takva kakva je – znatno veća nego u državnom domu.

BONUS VIDEO: Koliko košta svadba u Srbiji?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare