Bivši fudbaleri, braća Nikola i Aleksandar Kolarov, posle sporne gradnje na Vračaru i buke koja se digla oko nje, planiraju da zidaju luksuzni kompleks na Dedinju. Preciznije, na parceli koja se nalazi u neposrednoj blizini Muzeja Jugoslavije trebalo bi da nikne objekat koji je tri puta veći nego što je sada dozvoljeno. To će im, zapravo, omogućiti novi Plan detaljne regulacije čije izmene finansira firma koja je u vlasništvu jednog od njih.

Veliku prašinu prošlog leta podigla je gradnja sedmospratnice na Vračaru, u Mišarskoj ulici, iza čega su stajali poznati fudbaler i bivši reprezentativac Aleksandar Kolarov i njegov brat Nikola, koja je pretila da ugrozi okolne objekte, Isto nezadovoljstvo mogao bi da izazove njihov novi projekat  i to na Dedinju, preciznije na potezu između Muzeja istorije Jugoslavije, Kovljanske ulice i Topčiderskog venca.

Iza njega formalno stoji firma Unnak Invest, koja je u vlasništvu Nikole Kolarova, a parcela na kojoj će se graditi luksuzni objekat je zajednička. Najveći problem je kvadratura koja će izmenama plana biti uvećana za čak tri puta.

Stanovi od 260 kvadrata

Iz dokumentacije koju je objavio Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave, na pomenutoj lokaciji, površine od oko 1,86 hektara, planira se izgradnja objekta visine 12,5 metara, u kojem bi prosečna stambena jedinica imala više od 260 kvadrata.

PROČITAJTE JOŠ

U zvaničnoj dokumentaciji se navodi da je područje obuhvaćeno planom pripada prethodno zaštićenoj celini “Senjak, Topčidersko brdo, Dedinje”, koja ima “najveći stepen reprezentativnosti sa kulturno-istorijskog i funkcionalnog aspekta”. Stoga, zvanično mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, neophodna je izrada Studije zaštite nepokretnog kulturnog dobra, u cilju očuvanja spomeničkih vrednosti prostora i objekata.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Dozvoljeni kvadrati biće trostruko uvećani

Planirano je da se građevinska površina stambenih kvadrata poveća čak trostruko, odnosno sa 2.692 na 7.874 kvadrata, a očekuje se da broj stanovnika na ovom potezu bude gotovo dupliran, a nesumnjivo je da se vrednost ovog projekta meri u milionima.

Inače, prema Planu generalne regulacije Beograda, ovo jeste područje namenjeno stanovanju, ali je maksimalna dozvoljena visina jedan sprat. Interesantno, u Planu detaljne regualcije za ovo područje navodi se da visina objekta 12,5 metara, što nikako ne može da bude jedan sprat.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Šta se sada nalazi tu?

Vlasnici parcele na kojoj je planirana gradnja su firma Unnak Invest, Aleksandar i Nikola Kolarov. Kako se vidi u zvaničnoj dokumentaciji, na njoj se trenutno nalazi objekat koji se sastoji od suterena, prizemlja jednog sprata i potkrovlja. Na ostalim parcelama nalaze se privatne kuće i zgrade, na velikim zelenim površinama, a u planu nije jasno navedeno da li je na ovim zgradama planirana bilo kakva intervencija ili rušenje.

Inače, u neposrednoj blizini, na oko 250 metara, nalazi se Muzej Jugoslavije, kao i Hajd park.

Kolarovi već podigli buru zbog gradnje

Veliku prašinu u javnosti prošlog leta podigla je vest da braća Kolarov planiraju da zidaju zgradu visoku 27 metara na Vračaru, u Mišarkoj ulici.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako su stanari ove ulice tada istakli, tolika zgrada ne može da se zida u ulici koja je široka samo 7,5 metara. Kao problem istakli su i to što bi ovaj projekat mogao da ugroži spomenik kulture u toj ulici, kuću nekadašnjeg predsednika SANU Bogdana Gavrilovića.

Kolarovi, čini se, ne mare. Mišarska 3 reklamira se kao „luksuzni način života u srcu Beograda“. Ne samo da se reklamira, pojedini stanovi u ovoj sedmospratnici već su prodati.

BONUS VIDEO Jovankina vila na Dedinju: Namenu menja, ali stanarku nikako

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare