Džek Ma Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Kineski milijarder i osnivač Alibabe, Džek Ma je u Beogradu i sinoć je oprobao noćni život u srpskoj prestonici. Zašto je milijarder u Srbiji i na čiji poziv je došao, još uvek nije poznato, ali je činjenica da je sa Alibabom u poslovnim kontaktima više srpskih privatnih kompanija kao i državnih institucija i zvaničnika.

Milijarder je „uhvaćen“ u jednom prestižnom beogradskom klubu, a kako se vidi na snimku koji kruži Srbijom Džek Ma je okružen prskalicama. Sa podignutim rukama, uživao je uz domaće i strane hitove.

Razlog, zašto je poznati milijarder u Srbiji još uvek nije poznat, ali se pretpostavlja da je došao na nečiji poziv imajući u vidu da njegova kompanija u više poslovnih kontakata u Srbiji.

Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Nedavno je u Alibabi boravio i ministar za spojnu i unutrašnju trgovinu Tomislav Momirović, a Alibaba je u više navrata izrazila i veliko interesovanje za saradnju sa Poštom Srbije, o čemu se i javno pričalo. Sada smo pitali i ministra Tomislava Momirovića i direktora Pošte Zorana Đorđevića otkud Džek Ma u Beogradu i jesu li mu oni kontakti, piše Blic.

„U aprilu sam tokom posete sedištu ove kompanije u Hangdzou predstavio potencijale Srbije kada je reč o našim proizvodima i uslugama, razvijenosti IKT sektora. Tada smo razgovarali o daljoj saradnji na polju e-trgovine i ja duboko verujem da bi saradnjom sa kompanijom Alibaba otvorili nova vrata za razvoj e-trgovine u Srbiji. Srbija je otvorena za saradnju sa svima koji bi svojim poslovanjem unapredili našu zemlju i privredni ambijent. Mi radimo na tome da do kraja godine potpisemo Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, nakon čega očekujemo jos veće interesovanje kineskih kompanija za poslovanje u nasoj zemlji, kao i zvanične posete mnogih delegacija. Srbija ce u narednim godinama izvesno postati poslovni centar u Evropi za mnoge svetske kompanije“ – rekao je za „Blic Biznis“ Tomislav Momirović, ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu.

Džek Ma Foto: EPA-EFE/TASS/HOST PHOTO

Zoran Đorđević, v.d.direktora JP „Pošta Srbije“ za „Blic Biznis“ kaže da je iz medija saznao da je osnivač Alibabe u Beogradu.

„Ni ja, ni bilo ko iz Pošte nemamo zakazan sastanak sa njim. Nisam obavešten ni iz Vlade da bi do nekog zvaničnog susreta trebalo da dođe. Možda se naknadno, za vreme njegovog boravka u Beogradu, preko kineske ambasdae, organizuje neki zvaničan susret, ali za sada toga nema. Moram da kažem da bih ja voleo da se sretnem sa njim jer sam nedavno uputio pismo predstavnicima Alibabe, preko kineske ambasde, zbog problema koji se dešavaju sa kineskim pošiljkama u Srbij. Naime, paketi se uglavnom šalju kao pisma i nismo u mogućnosti da ih pratimo, pa se klijenti žale nama iako mi za takvu situaciju nismo odgovorni. Nadam se da će poneti lepe uspomene i želim mu i lep provod i da će od njegove posete imati koristi i srpski ugostitelji i svi oni koji će ga ugostiti ovih dana“ – navodi direktor Pošte.

Džek Ma Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Ko je Džek Ma: Od neuglednog mladića do najbogatijeg čoveka u Kini

Od mladića kojeg su odbijali za brojne poslove i upis fakultet, koji je radio kao vodIč i profesor engleskog jezik, 2015. godine stigao je do Hurunove liste najbogatijih.

Džek Ma je u momentima bio najbogatiji čovek Azije, sada je četvrti najbogatiji u Kini sa 24,6 milijardi dolara imovine.

Ma Jun, kako mu glasi pravo ime, prešao je trnovit put da bi postao jedan od najbogatijih ljudi na svetu i pokorio svet e-trgovine svojom kompanijama „Alibaba“ i „Ant grupa“.

PROČITAJTE JOŠ

Džek Ma je osnovao „Alibabu“ 1999. godine, nakon dva neuspela pokušaja pokretanja kompanije za online trgovinu. On je ubedio grupu od 17 prijatelja da ulože u razvoj njegove ideje.

Do oktobra 1999. Alibaba je prikupila pet miliona evra od američkog investicionog giganta „Goldman Sachs“ i 20 miliona dolara od „Softbanka“, japanske telekom kompanije koja je investirala u tehnološke firme.

Zatim je 2005. „Yahoo“ investirao milijardu dolara u „Alibabu“ u zamenu za 40 odsto udela u kompaniji. „Alibaba“ je 2014. izašla na berzu, lansirajući IPO, odnosno inicijalnu ponudu deonica u vrednosti od 150 milijardi dolara. To je bio najveći IPO u istoriji Njujorške berze.

Osnivač „Alibabe“ i „Ant grupe“ u poslednje dve godine i više prolazi neslavan period u višedecenijskoj karijeri. Naime, u „Ant grupi“ došlo je do niza regulatornih promena koje se odnose i na umanjenje deonica koje poseduje Ma i povlačenje iz rukovodstva kompanije.

***

BONUS VIDEO: Japanski milijarder se vratio na Zemlju