Bulevar patrijarha Pavla Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Budžet Beograda za 2024. godinu konačno će biti usvojen na sutrašnjoj sednici Skupštine grada. Pola godine već je prošlo bez budžeta, ali dokument koji će biti usvojen ukazuje na to da će gradska uprava tokom preostalih nekoliko meseci izdvojiti ogromne sume novca na nekoliko projekata, a jedan od njih je i rekonstrukcija Bulevara patrijarha Pavla, koja će Beograđane samo u ovoj godini koštati 14 miliona dinara. Izdvajanja u narednim godinama mere se u milijardama. Neposredno pre usvajanja budžeta, raspisan je i ponovljeni tender, čija je vrednost čak 2,5 miliona evra veća nego što je prvobitno planirano.

Budžet za Beograd za 2024. i dalje ne postoji, iako smo u ovu godinu pošteno zagazili. Nakon raspuštanja Skupštine grada, formiranja Privremenog organa i dva kruga izbora – on će konačno biti usvojen na sednici gradske Skupštine 1. jula. Portal eKapija imao je uvid u ovaj dokument, u kojem se, između ostalog, navodi i na koje projekte će biti izdvojen novac tokom ove, ali i naredne dve godine.

Sednica Skupštine grada Beograda Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Jedan od projekata za koje je planirano izdvajanje velike sume novca iz budžeta je Bulevar patrijarha Pavla, odnosno njegova rekonstrukcija i proširenje.

Tako je novim budžetom predviđeno da se ove godine iz gradske kase za Bulevar izdvoji 14 miliona dinara, odnosno skoro 120.000 evra.

Sledeće, 2025. godine, ovaj iznos biće daleko veći – milijarda dinara, dakle više od 8,5 miliona evra. Konačno, 2026. godine, za rekonstrukciju i proširenje Bulevara patrijarha Pavla biće izdvojeno šest milijardi dinara, što je više od 51 miliona evra. To su izdvajanja od gotovo 60 miliona evra za tri godine.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Novi tender, viša cena

Svega nekoliko dana pred usvajanje ovogodišnjeg gradskog budžeta, raspisan je ponovljeni tender za nastavak gradnje Bulevara patrijarha Pavla, ali po višoj ceni.

PROČITAJTE JOŠ

Nova cena posla koji se odnosi na prvu etapu gradnje, na potezu od Mosta na Adi do dela Bulevara u Rakovici koji je već završen, iznosi 2,4 milijarde dinara, odnosno oko 20,5 miliona evra. Vrednost prethodnog tendera bila je, s druge strane, za čak 2,5 miliona evra manja. Naime, tada je vrednost radova bila oko 18 miliona evra, odnosno 2,1 milijardu dinara.

Raspisivanje nove javne nabavke najavio je još pred decembarske izbore gradonačelnik Aleksandar Šapić. On je tada rekao da prethodno izabrani izvođač nije želeo da nastavi radove, pošto su cene građevinskog materijala drastično skočile.

Više puta dosad, osim vrednosti, menjali su se i rokovi za obnovu Bulevara patrijarha Pavla, ali od Bulevara – ništa. Od 2018. godine Beograđani čekaju na moderan bulevar, kako je Srpska napredna stranka tada obećala pred izbore.

Do završetka radova – saobraćajni kolapsi

Meštani dela grada u kojem se jedna ulica rekonstruiše pola decenije, saobraćajni kolapsi i udesi su česta pojava. Na desetine hiljada stanovnika beogradske opštine Rakovica svakodnevno rizikuje da bude zaglavljeno u kilometarskoj koloni vozila. Ovaj problem biće rešen tek kada se Bulevar patrijarha Pavla poveže sa Mostom na Adi. Tada će građani koji idu iz pravca Novog Beograda, umesto da skreću levo pored Topčiderskog parka i prema Ulici Teodora Drajzera, što je inače usko grlo, ići pravo bulevarom sa četiri trake i obilaziti Topčiderski park. Šapić je početkom prošle godine najavio da će ovi radovi biti gotovi na leto 2024 – a Beograđani na to još čekaju.

BONUS VIDEO Bulevar Patrijarha Pavla u opštini Rakovica ulazi u šestu godinu izgradnje, a kraj se ne nazire

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare