Ministarstvo prosvete oduzelo je akreditaciju Megatrendu, privatnom univerzitetu u vlasništvu Miće Jovanovića. Ni pre ovoga, Jovanović nije imao mnogo sreće na poslovnom planu. Nekoliko njegovih firmi ne može da radi jer im je oduzet PIB, avio-kompaniji je oduzeta dozvola za letenje, a javnost se seća da mu je, ne tako davno, i imovina zaplenjena.

Visokoškolskoj ustanovi Megatrend, koju su pohađali, ali i na kojoj su predavali pojedini funkcioneri SNS-a, Ministarstvo prosvete oduzelo je dozvolu za rad. To je učinjeno posle dopisa Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju, koje je odbilo zahtev ovog univerziteta za novu redovnu akreditaciju.

MEGATREND. Otkud Megatrendu fotelja za sve režime, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Foto: Nova S

Kako se navodi u obrazloženju, Zakon o visokom obrazovanju propisuje da visokoškolska ustanova podnosi zahtev za novu akreditaciju najkasnije godinu dana pre isteka stare, a ukoliko se to ne uradi, akreditacija prestane narednog dana po isteku roka. Dužnost ministra prosvete je da, u roku od 15 radnih dana donese rešenje o oduzimanju dozvole za rad.

Mića Jovanović je rekao da ova vest nije tačna, bez obzira na to što je objavljena na zvaničnom sajtu Ministarstva.

PROČITAJTE JOŠ

Međutim, ovo nije prva nevolja vlasnika Megatrenda. Da nešto nije kako treba mogli smo da naslutimo pre dve godine, kada je Jovanović prodao zgradu univerziteta na Novom Beogradu i to Univerzitetu braće Karić. On je tada za Nova.rs rekao da je prodata samo zgrada, a da fakulteti u okviru Megatrenda ostaju u njegovom vlasništvu. Tada je najavio da će sedište biti prebačeno u Beograd na vodi, ali se ova obrazovna ustanova ipak i dalje nalazi na Novom Beogradu.

Ali ni to nije sve. U njegovom vlasništvu je nekoliko firmi, koje sudeći po onome što smo mogli da nađemo u zvaničnim bazama podataka – ne rade.

Firme ne mogu da rade

Prvo od nekoliko preduzeća u Jovanovićevom vlasništvu, preciznije u vlasništvu Megatrenda, je agencija za konsalting “Simple solution”, koja je osnovana 2011. godine. Međutim, na sajtu APR ne može se naći nijedna nijedan finansijski izveštaj te firme u poslednjih nekoliko godina.

Foto: Goran Srdanov

Jovanović je i krajnji vlasnik firme “Ana Grimaldi”, koja je specijalizovana za dizajnersku delatnost, kao i kompanije “Ana Voda”, koja se bavi proizvodnjom osvežavajćih pića i vode. Izveštaj prve firme je “prazan” – u njemu se ne navodi nijedan podatak o poslovanju, osim da nema zaposlenih, dok “Ana voda” nije aktivna. Ovim firmama je oduzet PIB, a to se najčešće dešava zbog neplaćanja poreza.

Kako se vidi u zvaničnoj dokumentaciji, Jovanović je pokušao da izvrši promenu vlasništva „Ane Grimaldi“, ali to ne može da se uradi u period od dobijanja obaveštenja od Poreske uprave da će u preduzeću izvršiti poresku kontrolu, pa sve do završetka te kontrole. Drugim rečima, firma ne može da se obriše kada nema PIB.

Avio kompanija nije na listi ovlašćenih operatera

Na Jovanovićevo ime vodi se i firma za vazdušni prevoz putnika“Infinity aviation”, koja nema dozvolu za letenje, odnosno ne nalazi se na spisku ovlašćenih operatera koji objavljuje Direktorat civilnog vazduhoplovstva.

Račun “Infinity aviation-a” bio je u blokadi ukupno 88 dana, tokom 2023. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Ova firma ranije je imala dozvolu – dobila ju je 2014. godine, a 2017. godine njen avion zaplenili su hrvatski carinici.

„Mi funkcionišemo kao neka vrsta avio-taksi prevoza i u floti imamo dva mala poslovna aviona. Klijenti kod nas mogu da zakupe avion i za sada to važi isključivo za destinacije na teritoriji Evrope. Već imamo posla, a o cenama stvarno ne bismo govorili. Klijenti su nam prosto svi koji to mogu sebi da priušte“, rekli su tada iz kompanije.

Portal Nova.rs pokušao je da stupi u kontakt sa Jovanovićem, kako bismo saznali zbog čega avio-kompanija koju poseduje više nema dozvolu za letenje, kao i zbog čega je njegovim firmama oduzet PIB, ali on do objavljivanja ovog teksta nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Foto: Goran Srdanov

Zaplenjena imovina, ukradeno zlato

Mići Jovanoviću ne ide dobro ni na privatnom planu. Naime, njegova kuća na Senjaku zaplenjena je u aprilu ove godine, zbog duga od 800.000 evra koji na ime zajedničke imovine on ima prema bivšoj supruzi. Naime, presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu od 2017. godine, Jovanović je bio u obavezi da isplati ovaj iznos na ime dela imovine koji je pripadao bivšoj supruzi, a kako to nije uradio, pokrenut je proces izvršenja.

Nekoliko meseci ranije, avgusta 2023. godine, Jovanović je podneo krivičnu prijavu u policiji, jer mu je, kako je tada naveo, iz kuće ukradeno nekoliko kilograma zlatnih poluga, a prema nezvaničnim informacijama koje je tada dobio portal Nova.rs, on je prijavio bivšu suprugu.

BONUS VIDEO Izvršitelji ulaze u vilu Miće Megatrenda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare