Kako do kredita za likvidnost za firme najugroženije koronom

Biznis 10. jun. 202016:53
Podeli:
Foto:Shutterstock

Oni koji posluju u sektoru turizma, putničkog saobraćaja i ugostiteljstva mogu da konkurišu za kredite za likvidnost kod Fonda za razvoj, u vrednosti od 20 miliona do 180 miliona dinara, u zavisnosti od toga da li se vode kao preduzetnici, mala ili srednja preduzeća. Dozvoljeno je da konkurišu i oni koji su smanjivali broj zaposlenih od 15. marta.

Fond za razvoj objavio je posebne uslove za odobravanje kredita za likvidnost preduzetnicima i kompanijama koje posluju u turizmu, putničkom saobraćaju i ugostiteljstvu, sektorima čije poslovanje je posebno pogođeno pandemijom.

Kada je reč o vrednosti pozajmica, maksimalan iznos kredita može biti do 20 miliona dinara za preduzetnike i mikro pravna lica, zatim do 80 miliona dinara za mala i do 180 miliona dinara za srednja pravna lica.

„Privredni subjekt koji konkuriše za kredit za likvidnost po ovom programu, u periodu od 15. marta 2020. godine pa do isteka tri meseca nakon puštanja sredstava u korišćenje, može imati smanjenje broja zaposlenih“, objavio je Fond za razvoj.

Foto:Shutterstock

Krediti za likvidnost odobravaju se sa rokom otplate do pet godina koji uključuje grejs period do dve godine, sa kamatnom stopom od 1 odsto.

Sredstva obezbeđenja za ove kredite takođe zavise od visine pozajmice, pa su za neke dovoljne menice tražioca ili jemstva, dok za izose iznad 80 miliona dinara Fond, uz menice i jemstva traži zalogu na opremi, robi, vozilima, a u nekim slučajevima i hipoteku prvog reda.

„Ukoliko su osnivači lica koja su strani državljani ili privredna društva registrovana u inostranstvu, u tom slučaju se ne dostavljaju menice osnivača“, objavio je Fond.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar