Foto: Vesna Lalić/Nova.rs; shutterstock

Sveopšti rast cena, poskupljenje energenata i neizvesna zima ponovo su pred građane postavili zahtev da se što više štedi električna energija. Predsednik nam je svojim primerom istakao da je on lično isključio "frižiderče" u kojem drži koka kolu i vodu, te pozvao građane da se racionalno ponašaju prilikom potrošnje. Ušteda je itekako moguća, a stručnjaci neretko napominju da treba krenuti od toga da veš perete noću, da isključujete bojler, te da probate da nađete način kako da uštedite na "energetskim vampirima".

Ministarstvo energetike uputilo je preporuke građanima da štete električnu energiju i pozvalo ih da slede istrukcije kojima bi se uz minimalnu uštedu pomoglo da se uvozi manje struje, te da ceo energetski sistem ne bude prenapregnut.

Svako domaćinstvo može da napravi vlastiti plan potrošnje, odnosno uštede koja će im smanjiti mesečne troškove za čak i 20-30%. Ukoliko želite da uštedite na potrošnji struje, prvo što treba da uradite jeste da što je više moguće pranje veša prebacite na noćne termine, kada je struja jeftina.

Najveći potrošači dolaze iz kategorije bele tehnike, ali budući da nije racionalno štedite tako što ćete isključivati frižidere ili zamrzivače, najoptimalnije je da upotrebljavate veš mašinu kada je jeftina struja. Podsećamo, jeftinija tarifa zavisi od oblasti i grada, a u Beogradu traje u periodu od ponoći do osam ujutru.

Pored veš mašine, drugu stvar koju možete redukovati jeste korišćenje bojlera. U ukupnoj mesećnoj potrošnji 10 odsto troškova odlazi na korišćenje bojlera, pa se preporučuje da se od isključuje tokom većeg dela dana.

Jovan Ristić iz Udruženja „Efektiva“ kazao je nedavno za „Novu“ da građani najpre ne smeju da paniče zbog planiranih poskupljenja, ali da su saveti uvek isti:

„Kakvo god da je poskupljenje, ne sme da se pravi panika. Ljudi, zaboravite na takvu atmosferu, jer su ljudi živeli u značajno gorim uslovima od ovih. Što se same potrošnje tiče, savetujem da se bojler ne drži uključen ceo dan, već noću kada je jeftina struja. Pranje veša takođe radite noću, koristite štedljive sijalice i nemojte ih korisiiti sve uključene u isto vreme. To su prve stvari koje je potrebno uraditi kako biste imali manje račune“, kaže naš sagovornik.

Šta najviše troši pored bele tehnike?

Iako mnogi ne obraćaju pažnju da su ruteri uopšte uključeni, jer se podrazumeva da jesu, ovi mali uređaji zauzimaju gotovo 12 odsto potrošnje u domaćinstvima na mesečnom nivou. Suština je da oni i nisu veliki potrošači, ali rade celog dana uglavnom tokom cele godine, što stvara velike rashode.

Upravo ovi mali uređaji, neprimetni koje koristimo celog dana, 30 dana u mesecu, predstavljaju tzv. „energetske vampire“. Iako malo troše, uređaji poput rutera, modema, kompjutera i televizora predstavljaju deo svakodnevne rutine koji mesečno mogu da predstavljaju od pet do 10 odsto potrošnje.

Koliko uštedite kada koristite jeftinu struju

ako je deo poslova nemoguće obaviti posle ponoći, uštede koje se tada prave mogu značajno utiču da imate više novca u vašem buđelaru. U pitanju je takozvana razlika između više i niže tarife, gde niža predstavlja jeftinu struju.

Prilikom potrošnje u domaćinstvima viša tarifa je četira puta skuplja od niže, pa bi toliko i mogla da se računa ušteda ukoliko bi se deo potrošnje prebacio nakon ponoći. (6,408 din/kWh u odnosu na 1,602 din/kWh).

Bonus video: Skuplja struja, koliko je potonuo EPS

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare