Foto:medija centar beograd

Koronavirus svakako neće poštedeti ekonomiju Srbije. Ipak verujemo da će šteta biti minimalna. Privredni ciklus u Srbiji je održiv, uz balansiran fiskalni i stabilan finansijski sistem, poručio je juče ekonomista Ivan Nikolić, urednik "Makroekonomskih analiza i trendova".

Kako Nikolić kaže, sada domaća dinamika privredne aktivnosti više ne prati smer kretanja evrozone, što je nezabeleženo u ekonomskoj istoriji. Jer, do sredine 2019. je ili pratila rast sa zaostatkom, ili padala brže. Danas privredna aktivnost u Srbiji raste, dok evropska i svetska ekonomija pada.

„Domaća ekonomija se još dobro drži, u januaru je ostvarila dobre rezultate i nema nagoveštaja krize na međubankarskom deviznom tržištu jer je promet deviza uobičajen. Narodna banka Srbije je, zaključno sa 10. martom, na međubankarskom deviznom tržištu intervenisala mane nego u januaru 2019“, naveo je Nikolić.

On je ocenio da je domaća ekonomija sada u boljem stanju nego pred veliku finansijsku krizu 2008.

Kada je reč o turizmu, u ovom periodu je obično veći odliv novca, nego priliv, zbog turističkog odlaska naših građana u inostranstvo. Sada, zbog koronavirusa, devizni priliv od turizma jeste manji, ali ćemo, kako objašnjava Nikolić, znatno više novca uštedeti zbog manjeg odliva novca po istom pitanju.

Spoljnotrgovinska razmena Kine je dramatično pala i u januaru i februaru ove godine kumulativno je, prema njegovim rečima, manja za 17,2 odsto.
Kako ističe, s obzirom na koronavirus, pokazatelji bi trebalo da su značajno gori kada bi se februar posmatrao samostalno.

Optimisti, prema rečima, Nikolića procenjuju da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u zemljama evrozone u odnosu na ranija očekivanja biti niži za oko pola procenta, dok pesimisti prognoziraju da će privreda evrozone već u prvom polugođu zapasti u formalnu recesiju, jer su brojni indikatori to nagoveštavali i pre pojave koronavirusa.

Evrozona je, po njegovim rečima, u problemu već poslednjih godinu dana, i bez koronavirusa. Mnogi analitičari prognozirali su ulazak evrozone u recesiju početkom ove godine. Tu je i migrantska kriza, i zaostavština Bregzita.

„Korona je samo novo gorivo koje će ubrzati proces“, istakao je Nikolić. Italiji već na kritičnom nivou.